07:39, ned, 5. Maj

V kapeli postavili razstavo maket Plečnikovih zgradb, naredili so jih iz lego kock!





V kapeli fužinskega gradu je na ogled razstava maket ikoničnih Plečnikovih zgradb, ki so jih iz lego kock sestavili študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo.

Razstavo si lahko ogledate do konca septembra 2023. Maketam Narodne in univerzitetne knjižnice, Katedrale svobode in cerkve Svetega Mihaela so dodali še maketo cerkve Sv. Antona Padovanskega, ki jo je Plečnik načrtoval v Beogradu, so zapisali v opisu postavitve razstave Muzeja za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane.

“Zaradi svoje modularne narave so kocke pomenile velik izziv, zlasti zato, ker je bil na voljo omejen nabor oblik, barv in velikosti »gradbenih elementov«. Osnovne kocke so bile izhodišče za ustvarjanje mestoma zapletenih in podrobnih struktur Plečnikove arhitekture. Nismo želeli le poustvariti stavb v obliki pomanjšanih replik, temveč smo kocke uporabili predvsem za ustvarjanje pozorno abstrahiranih arhitekturnih zasnov in detajlov, ki smo jih v procesu sestavljanja rasterizirali. Nujno je bilo razumevanje merila, količine, simetrije, osnovnih vzorcev in geometrije. Skenirani izvirni načrti arhitekture, ki jih hranita MAO in Plečnikova zbirka, so nam služili za podlago, s pomočjo katere smo merilo prilagajali velikosti detajlov, arhitekturnih elementov in ne nazadnje velikosti posamezne kocke. S preizkušanjem različnih kombinacij kock ter z raziskovanjem materialov in barv so oblike postale pripovedovalke zgodb o podobi prostora, tako v merilu stavb kot tudi mesta,” ke pojasnjeno na Facebooku, kjer so postavljalci razstave naredili tudi Facebook dogodek Muzeja za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane, spremljate pa jih lahko tudi preko spletne strani MAO.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.