00:57, pon, 29. Apr

V Kungoti izvedenih več kot polovica gradbenih del za novo kolesarsko pot





v občini Kungota še vedno gradijo novo kolesarsko pot, večina bo tekla ob regionalni cesti, ki je prav tako deležna sočasne obnove.

Vodja projekta na Občini Kungota Jernej Senekovič pravi, da je kolesarska pot v izgradnji po celotni trasi od Dolnje Počehove do Zgornje Kungote: “Izvedenih je približno 60 % gradbenih del, asfaltirane pa je približno 25 % nove kolesarske poti v osrednjem delu trase med naseljem Gradiška 1 in Gradiška 2 (mimo podjetja AJM).”

V tem delu je do zdaj približno en kilometer poti tudi že asfaltiran. Senekovič pa še poudarja, da je pri gradnji do zdaj bilo treba izvesti tudi razširitve mostov, gradnje opornih zidov, postavitve varnostnih ograj in drugo. Za dokončanje kolesarske poti je treba izvesti še približno 40 % gradbenih del po večjem delu trase, celotna trasa kolesarske poti od Zgornje Kungote do Dolnje Počehove pa je dolga 5,8 km.

“Do sedaj je bilo pri gradnji kolesarske povezave v občini Kungota in občini Pesnica porabljenih cca 1,2 milijona evrov, sredstva pa so v skladu s potrjenimi mesečnimi situacijami in gradbeno pogodbo nakazana direktno pogodbenim partnerjem in podizvajalcu,” še razlaga Senekovič.

Prav tako pa tudi, da je pomemben sam namen izgraditve kolesarske poti in obnove ceste. “Namen projekta je zagotoviti zaključeno kolesarsko povezavo na relaciji Kungota-Maribor in s tem pridobiti kakovostne infrastrukturne pogoje, zaradi katerih bo vse več občanov za dnevno migracijo uporabljalo kolo. Prav tako je namen projekta povezati občino Kungota in občino Pesnica s središčem Mestne občine Maribor,” pravi Senekovič. Samega projekta so se lotili predvsem celostno, zato so se lotili določenih predelov sočasno.

Načrtujejo, da bo glavnina kolesarske ceste zaključena letos, torej v letu 2023, manjši del (predvsem čez mostove) pa načrtujejo zaključiti v prvi polovici leta 2024. Ves čas gradnje pa prosijo vse voznike za “strpnost, previdnost in umirjenost ter da upoštevajo vso signalizacijo na cesti med hkratno gradnjo kolesarske poti in rekonstrukcijo regionalne ceste”, zaključuje Senekovič.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.