06:37, ned, 5. Maj

V mariborski Fotogaleriji Stolp razstava Boruta Peterlina





V mariborski Fotogaleriji Stolp na Židovski ulici bodo zvečer odprli razstavo novomeškega fotografa Boruta Peterlina z naslovom Nova zemlja/Tišina. Na ogled bodo dela, ki so nastala med letoma 2020 in 2022 in v katerih je umetnik stkal konceptualne in estetizirane avtoportretne akte, postavljene v intimo Kočevskega gozda.

Kočevski gozd Peterlinu že dalj časa služi kot prostor udejanjenja lastnega kreativnega duha, predvsem obdobje v času epidemije pa ga je spodbudilo k samoizpraševanju in k samoaktualizaciji skozi kreativen postopek in nastanek avtoportretnih aktov, so sporočili iz Fotokluba Maribor.

Fotografije odlikuje analogna tehnika mokre kolodijske plošče, ki Peterlinu dopušča nepredvidljivo nepopolnost in naključja, ki ujeti trenutek ne le zamrznejo v času, temveč ga povzdignejo v surovo in resnično podobo. Tako je močni formi in kompoziciji zavezana tudi ikonografija narave, ki v nas spodbudi vprašanja o lastnem obstoju.

V razstavljeni seriji se zrcali avtorjev osebni pogled na svet in preizpraševanje o duhovnosti in pomenu obstoja – misel, ki temelji, da je človek le del večje zgodbe in da mu šele sprememba zavesti omogoči, da najde pot – k lastnemu bistvu in s tem tudi k novemu stanju obstoja.

To ponazarja tudi naslov serije, Nova zemlja, ki izvira iz odlomka iz knjige Razodetja in pravi, da po poslednji sodbi nastopita “novo nebo in nova zemlja”, torej nov svet, ki je očiščen človeškega greha, pohlepa in zlobe. Fotografije spremljajo tudi pesniška dela, ki so nastala kot del dialoga s fotografijami.

Diplomiral iz fotografije na praški Akademiji za uprizoritvene umetnosti 

Peterlin je med letoma 1994 in 1998 študiral in diplomiral iz fotografije na praški Akademiji za uprizoritvene umetnosti (FAMU) in kasneje nadaljeval s podiplomskim študijem na London College of Printing. Leta 2000 je prejel štipendijo Bennetonovega raziskovalnega centra Fabrica, kjer je sodeloval s priznanim fotografom Olivierjem Toscanijem.

Od leta 2001 je eden od soustanoviteljev novomeškega festivala Fotopub, njegov umetniški vodja je bil do leta 2008. Kot fotoreporter in urednik fotografije je več kot deset let sodeloval s tednikom Mladina, kot fotograf pa sodeluje z mnogimi mednarodnimi agencijami in revijami ter razstavlja v številnih mednarodnih galerijah in na festivalih.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.