14:33, sob, 13. Jul

V Mariboru kmalu najboljši gorski kolesarji sveta, posebni ukrepi na Mariborskem Pohorju med tekmo

Maribor se pripravlja na športni dogodek leta, saj bo mariborski Bike Park Pohorje med 15. in 18. oktobrom gostil najboljše gorske kolesarje na svetu. Po pridobitvi soglasja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so stekle zahtevne priprave na dve tekmi svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu v disciplini spust.

“Zaradi zaščitnih ukrepov, s katerimi varujemo zdravje tekmovalcev, organizacijske ekipe, obiskovalcev in naključnih mimoidočih, bodo v času uradnih treningov in tekem pod in na Pohorju veljali posebni varnostni in zaščitni ukrepi,” so sporočili organizatorji. Med 12. in 18. oktobrom bo tako prireditveni prostor svetovnega pokala v celoti ograjen in dostop do njega bo obiskovalcem, ki bodo za dogodke kupili vstopnice, omogočen samo na posebej označeni vstopni točki. Treninga in tekmi si bo mogoče gledati v ciljni areni, ki dnevno sprejme do 500 obiskovalcev; ti lahko vstopnice zaradi spoštovanja vseh zaščitnih ukrepov kupijo neposredno pri organizatorju. Vstopnice so že na voljo, vse informacije pa dosegljive na spletni strani www.worldcup.si. Obiskovalcem brez vstopnic vstop v ciljno areno, ki je hkrati tudi edino območje, kjer se lahko gibajo obiskovalci, ne bo dovoljen.

Širši varovalni pas proge in omejitev gibanja
Bolj kot lani bo zaščitena tudi proga svetovnega pokala, in sicer bo varovalni pas med progo in ostalim delom Pohorja širši. Poseben režim bo veljal na štartu svetovnega pokala, pri koči Luka, kjer vse pohodnike v času od 12. do 18. oktobra prosijo za razumevanje in spoštovanje omejitev gibanja – v smeri proti dolini bo zaprt celoten desni pas od koče Luka, kar pomeni, da se pohodniki tam ne bodo smeli gibati. Koča Luka bo obratovala po običajnem delovnem času in bo dostopna tudi pohodnikom, dostopi za tekmovalce in pohodnike pa bodo ločeni.

Dostopi do pohodniški poti omejeni
Prav zaradi ohranjanja varnostne razdalje med obiskovalci, naključnimi mimoidočimi, pohodniki in tekmovalci bo spremenjen režim veljal tudi v dolini. Dostop do priljubljene pohodniške poti na Pohorje, do Čopove proge, bo med 15. in 18. oktobrom za pohodnike onemogočen; velik del proge svetovnega pokala namreč poteka prav
po tej poti. “Vsem pohodnikom svetujemo, da v tem tednu za pohod na Pohorje uporabljajo pot prek Snežnega stadiona, od Trikotne jase pa nadaljujejo po progi Mariborski slalom,” pravijo še organizatorji.

Obratovanje gondole in sedežnic
V tednu, ko bo Maribor gostil dve tekmi svetovnega pokala, bo gondola vozila po običajnem urniku, zaradi številčnih ekip tekmovalcev in preprečevanja stika med obiskovalci in tekmovalci pa se bodo predvidoma pojavljale daljše čakalne vrste. Tudi cena prevoza z gondolo bo v času od 15. do 18. oktobra višja – za enosmerno vožnjo bo treba odšteti 10 evrov, za povratno 15 evrov. Obratovala bo tudi sedežnica Radvanje, na kateri bo za enosmerno vožnjo treba odšteti 10 evrov, cena pa vključuje spominsko majico in spust s Trikotne jase s poletnimi sankami PohorJet.

Spremenjen parkirni režim pod Mariborskim Pohorjem
Pod Pohorjem bo spremenjen parkirni režim. Medtem ko bodo osrednje parkirišče zasedle gostujoče ekipe s svojo opremo, bodo obiskovalcem na voljo parkirna mesta makadamskega parkirišča nasproti hotela Habakuk, parkirišče pod hotelom Arena in nekdanje strelišče. Cena parkiranja bo 10 evrov na dan, plačevanje po urah ne bo mogoče. Obiskovalcem svetujemo, da za prevoz pod Pohorje uporabljajo javni mestni potniški promet.

Bike Park Pohorje odprt, a tam je obvezna uporaba mask
Bike Park Pohorje bo v času treningov in tekem odprt, za kolesarje pa bodo veljali enaki zaščitni ukrepi kot za pohodnike – torej gibanje izven označenega prireditvenega prostora in možnost daljših čakalnih vrst na prevoz z gondolo. Organizatorji še opozarjajo, da je v stavbi spodnje postaje gondole, skladno z veljavnimi odloki za preprečevanje širjenja okužb s covid-19, obvezno nošenje zaščitne maske.

Medtem ko bo stik naključnim mimoidočim s tekmovalci letos popolnoma onemogočen, saj vstopa v območje, kjer se bodo nahajale ekipe (osrednje parkirišče pod Pohorjem), obiskovalci ne bodo imeli, organizatorji prosijo vse obiskovalce, da spoštujejo celoten ograjen prireditveni prostor, znotraj katerega bodo veljali dodatni zaščitni ukrepi. Tako bo na prireditvenem prostoru, čeprav se pretežno nahaja na prostem, obvezno ves čas nositi zaščitno masko, organizacijski ekipi, tekmovalcem,
spremljevalnim ekipam in vsem, ki se bodo akreditirano gibali na prireditvenem prostoru, pa se bo ob prihodu izmerila tudi telesna temperatura. Enaki zaščitni ukrepi veljajo tudi za vse obiskovalce, ki bodo kupili vstopnice in si treninga ali tekmi ogledali iz ciljne arene.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.