07:34, pon, 6. Maj

V Mariboru od avgusta bivalni center za otroke z avtistično motnjo





V Mariboru je avgusta v okviru projekta Zora zaživel Center za kratkotrajno bivanje otrok z avtistično motnjo. Poleg strokovnega varstva otrok nudijo tudi izobraževanja za starše, v okviru omenjena projekta pa tudi izobražujejo strokovnjake. Ker se spomladi projekt zaključuje, sodelujoči upajo na podporo na nacionalni ravni za nadaljevanje dela.

foto: STA
foto: STA

V bivalnem centru, ki je zaenkrat edini v Sloveniji, so doslej sprejeli okoli 20 otrok, ki so v njem ponavadi preživeli teden dni, je na današnji novinarski konferenci povedala vodja projekta Marta Macedoni Lukšič iz Inštituta za avtizem in sorodne motnje. V terapevtsko obravnavo, ki se izvaja tudi v Ljubljani, je bilo vključenih okoli sto otrok ter v delavnice več kot sto staršev, ki prihajajo iz vse Slovenije.

“Ta projekt prinaša veliko spremembo v Sloveniji, saj zapolnjuje manko na področju, kjer so potrebe teh otrok in družin največje. To je na področju terapevtskih obravnav, pomoči staršem in izobraževanja strokovnjakov. To so tista področja, ki jih v desetih letih, odkar se v Sloveniji intenzivneje ukvarjamo z avtizmom, nismo uspeli vnesti v sistem javnega zdravstva,” je dodala.

Rezultati, ki se kažejo, so po njenih besedah zelo spodbudni. “Fascinirani smo, kako se lahko ti otroci v tako kratkem času toliko naučijo v smislu v smislu večje samostojnosti in socializacije,” je povedala. “To je dokaz, da se od teh otrok, tako v domačem kot šolskem okolju, še vedno veliko premalo pričakuje in zahteva,” je pojasnila Macedoni Lukšičeva.

V bivalnem centru je otrokom z avtistično motnjo zagotovljeno varstvo 24 ur na dan od ponedeljka do petka. Za to skrbijo štirje pedagoški delavci in prostovoljci. Naenkrat lahko bivajo v centru največ trije otroci. “Starši otrok z avtizmom smo utrujeni in potrebujemo pomoč, da si lahko malo oddahnemo v zavedanju, da so naši otroci v dobrih rokah,” je povedala Inge Zorec iz Društva za pomoč otrokom z avtističnimi motnjami Školjke.

Staršem v okviru projekta Zora, ki se financira iz norveškega finančnega mehanizma, nudijo izobraževanja v obliki seminarjev, delavnic in individualnih srečanj. “Prednost tega projekta je ravno v tem, da se pomoč nudi tako otrokom kot staršem, da znajo ustrezno poskrbeti za takšne otroke,” je pojasnila psihologinja Britta Nilsson z univerze v Oslu.

V okviru projekta, ki so ga začeli izvajati v začetku leta, so tudi omogočili podiplomsko izobraževanje s področja avtizma 60 strokovnjakom. Po besedah Barbare Toplak Perovič iz šole Alma Mater Europaea je bilo zanimanja zelo veliko, saj se je na 60 razpisanih mest prijavilo več kot 450 kandidatov.

Program, vreden 720.000 evrov, se spomladi prihodnje leto zaključuje, vse sodelujoče pa po besedah Macedoni Lukšičeve že zdaj skrbi, kako bo naprej. Po njenih besedah bi bilo treba s temi aktivnostmi nadaljevati, saj so se izkazale za zelo koristne, zato poziva odločevalce na področju socialnih zadev, zdravstva in šolstva, da jih podprejo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.