23:47, sob, 27. Apr

V Mariboru počastili spominski dan in dan upora





V Mestni občini Maribor so današnji dan namenili spominu na dogajanje v letu 1941 in tako slovesno obeležili enega od svojih spominskih dnevov v spomin na prvo oboroženo akcijo mariborskih domoljubov v Volkmerjevem prehodu. Popoldne bo v Narodnem domu potekala še osrednja mestna slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju.

4ea0cd7f-ff4b-4a33-b6ba-69d5c071e7e3

Popoldanske slovesnosti se bo ob 17. uri poleg mariborskega župana Andreja Fištravca udeležil tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (NOB) Slovenije Tit Turnšek, ki bo zbrane tudi nagovoril. Kulturni program z naslovom “Spomini…” bodo izvedli dijaki in dijakinje mariborske prve gimnazije.

Že dopoldne bo v Volkmerjevem prehodu potekala prireditev v spomin na prvo oboroženo akcijo mariborskih domoljubov, kulturni program pa so pripravili učenci Osnovne šole Slava Klavora. 29. aprila 1941 so namreč prav tam protinacistično razpoloženi slovenski mladinci pod vodstvom Bojana Ilicha zažgali dva osebna avtomobila nemške civilne uprave.

To je bila sploh prva odporniška protiokupatorska akcija v okupirani Sloveniji, ki se je porodila iz revolta ob navdušenju, ki ga je med Hitlerjevim obiskom tri dni pred tem dejanjem doživela večina mariborskih Nemcev. Nemške oblasti so storilce kmalu ujele in likvidirale, po Bojanu Ilichu pa je dobila ime ena od osnovnih šol v Mariboru.

Mestna občina Maribor svoj občinski praznik sicer obeležuje 20. oktobra, na dan, ko je bilo mesto leta 1164 prvič omenjeno v pisni listini, ob tokratnem pa praznuje še tri spominske dneve. Naslednjega že 23. maja, v spomin na dan, ko je JLA leta 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah, 4. septembra se spominjajo dne, ko je leta 1859 škof Anton Martin Slomšek prenesel v Maribor sedež škofije, 23. novembra pa dne, ko je general Rudolf Maister leta 1918 osvobodil mesto.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.