23:22, tor, 7. Maj

V Mariboru se bodo spomnili slovenskih žrtev holokavsta





Maribor, 26. aprila – Ob obletnici začetka množičnih deportacij Judov iz Prekmurja v nacistična taborišča se bodo v Mariboru danes spomnili slovenskih žrtev holokavsta. Kot ob tem opozarjajo v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, je holokavst preživela le peščica slovenskih Judov.

holokavst, žrtve, 2. svetovna vojna

 

26. aprila 1944 so okupatorske oblasti zaukazale zbor prekmurskih Judov, tedaj najštevilčnejše judovske skupnosti na slovenskih tleh, v sinagogah v Murski Soboti in Lendavi. Od tam so jih nato deportirali najprej v Čakovec in naprej v Nagykanizso ter nazadnje v Auschwitz. V tem taborišču so večino Judov takoj po prihodu ubili.

Ob obletnici teh tragičnih dogodkov bo danes v Sinagogi Maribor potekala predstavitev knjige Vladekova pot v neznano avtorja Bojana Zadravca. Knjiga, ki je nastajala med Prekmurci, ki so se izselili v Izrael, pripoveduje o dečku judovskega rodu iz Murske Sobote, ki je moral po svojem 6. rojstnem dnevu skupaj s svojo družino v neznano. Tako kot številni Judje v času druge svetovne vojne je svojo življenjsko pot končal v plinski celici v Auschwitzu.

Po slovesnosti v Sinagogi bodo v nedavno odprtem Mednarodnem kulturnem centru Smaila Festića predstavili virtualni memorial zoper pozabo holokavsta avtorja Mihaela Toša in projekt Achtung Auschwitz avtorja Zlatka Kraljića. V prvem primeru gre za virtualne vodnike po nekdanjih taboriščih, v drugem pa za literarno in likovno delo. Avtorja želita s tem še bolj ekspresivno opozoriti na temačno obdobje človeške zgodovine in posvariti pred nevarnostjo njegove ponovitve.

Spominsko prireditev pripravljajo v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor v sklopu projekta Kamnite solze, ki ga je v letih 2014-2016 podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA).

Kot so pojasnili v Sinagogi, si v strokovnih krogih že več let prizadevajo, da bi Slovenija tudi uradno razglasila dan spomina na slovenske žrtve holokavsta, ki bi poleg mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta 27. januarja služil kot spomin in opomin na dogodke, ki so vodili do enega najhujših zločinov zoper človeštvo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.