23:47, pet, 12. Avg

V Mariboru sklicana izredna seja, svetniki želijo kot poročevalca Perca

Dogajanje v Mariboru, povezavo z astronomskimi zneski na položnicah za ogrevanje bo očitno kmalu doseglo vrelišče.

Večina mariborskih mestnih svetnikov želi sklicati izredno sejo, kjer se dokončno dogovorijo kako in kaj. Župan Saša Arsenovič dnevno spreminja svoje mnenje in stališča o tem, kako bodo reševali to težavo s tem pa tudi svetniki več niso seznanjeni z idejami mariborskega župana.

A župan Saša Arsenovič je prehitel mestne svetnike in kar sam sklical izredno sejo, in sicer za 7. decembra. Tam bo, kot so sporočili iz občine predlagal 30 odstotno subvencijo cene ogrevanja za november in december. Subvencije bodo deležna vsa gospodinjstva, ki se ogrevajo z Energetiko Maribor. Če bo mestni svet sklep sprejel, bo Energetika Maribor občanom zaračunala 70 odstotkov položnice, preostanek pa mestni občini.

Zagotovili so tudi, pripravlja tudi gradivo za sprejem energetskega vavčerja za vsa gospodinjstva v mestni občini, a o tem se bo odločalo šele na naslednji redni seji.

Na občini pojasnjujejo, da se je župan Saša Arsenovič odločil, da mestnemu svetu na izredni seji, ki bo 7. decembra 2021, predlaga, da MO Maribor gospodinjstvom subvencionira 30 odstotkov položnice Energetike Maribor za november in december. Slednje pomeni, da bodo občani, če bo sklep sprejet, plačali 70 odstotkov položnice za november in december, preostanek pa mestna občina, s tem pa bo tudi podjetju Energetiki Maribor zagotovljena stabilnost in pozitivno poslovanje.

Zanimivo je, da je predlog skoraj enak predlogu Alana Perca, s tem da se po Arsenovičevo ne bo denar šel iz Energetike, temveč iz občinskega proračuna, kljub temu, da je je Eneregetika v minulih dveh letih odlično poslovala. Raje bo s tem zneskom obremenil občinski proračun in občane, da le obvaruje Energetiko Maribor rdečih številk, ki nosi denar Mestni občini Maribor.

Samostojni svetnik Miha Recek nam je zaupal, da je vložil predlog točke, ki se glasi “podražitev položnic Energetike ter predstavitev in seznanitev s strani magistra Alana Perca z gradivom, katerega je pripravila Energetika Maribor za znižanje položnice do 40 odstotkov.” Kot pravi, se ne more strinjati s tem, da bi se obremenil občinski proračun in s tem občane, ki z Energetiko Maribor nimajo nič. 

Na sklic izredne seje so se odzvali tudi v LPR: “Pravkar smo prejeli vabilo za sklic izredne seje MS MOM na temo energetski vavčer v Mariboru. Kot je razbrati iz vabila, župan Saša Arsenovič predlaga da Mestna občina Maribor vsem gospodinjstvom subvencionira položnico za ogrevanje družbe Energetike Maribor za mesec november in december v višini 30 odstotkov. V LPR takšnemu predlogu odločno nasprotujemo, saj gre po naši oceni za nedovoljeno državno pomoč, prejemnikom subvencij pa bo grozilo dejstvo, da bodo morali denar vrniti.”

Predlog LPR je, da se da subvencija vsem gospodinjstvom v občini Maribor v višini 100 evrov: “Nenazadnje bo denar, zaradi epidemioloških razmer, ostal tudi na proračunski postavki “prireditve v sklopu čarobnega decembra”.

Druge novice

Comment

  • Mateja

    5 decembra, 2021

    Kaj pa Plinarna Maribor??? Spet samo neki posebneži…

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *