14:08, pon, 29. Apr

V Mariboru slovesno ob stoletnici Narodnega sveta za Štajersko





Mestna občina Maribor bo danes ob 19. uri v veliki dvorani Narodnega doma v sklopu Maistrovega leta in ob stoletnici ustanovitve Narodnega sveta za Štajersko pripravila slovesno akademijo z naslovom “Ko se je gradil slovenski Maribor”. V kulturnem delu programa bodo predstavili nekatere Maistrove pesmi, ki jih je uglasbil Jure Ivanušič.

Maistrove pesmi bo znani slovenski dramski igralec in glasbenik glasbeno interpretiral skupaj z ženskim pevskim zborom Glasbena matica Maribor, za katerega jih je priredila zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak. V programu, ki ga je pripravil Stane Kocutar, bosta sodelovala še dramska igralca Bojan Maroševič in Rado Pavalec ter Kulturno društvo Pekre.

S slovesnim dogodkom bodo v Mariboru obeležili dogajanje 26. septembra 1918, ko je bil v Narodnem domu ustanovljen Narodni svet za Spodnjo Štajersko, ki je nato začel izvajati priprave na prevrat in priključitev Maribora k samostojni in zunaj avstroogrske monarhije oblikovani državi habsburških južnih Slovanov.

Do ustanovitve je prišlo le dober mesec po tem, ko je bil 16. avgusta 1918 na sestanku slovenskih političnih strank v Ljubljani sprejet statut Narodnega sveta za Slovenijo in Istro. Z ustanovitvijo Narodnega sveta v Ljubljani je bilo oblikovano vrhovno politično telo, ki je prevzelo vodenje ter opredelilo cilje slovenskega narodnega gibanja leta 1918.

Slovesnost ob 30. obletnici kipa Rudolfa Maistra; Vir: MO Maribor
Slovesnost ob 30. obletnici kipa Rudolfa Maistra; Vir: MO Maribor

V Mariboru z Maistrovim letom 2018 obeležujejo letošnjo stoto obletnico Maistrovih akcij, ki so začrtale severno mejo Slovenije. Zaključek dogajanja bo novembra, ko bo v Mariboru tudi državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra.

Program, ki Maistra predstavlja ne le kot vojaškega poveljnika ampak tudi kot pesnika, slikarja in velikega ljubitelja knjig, so izdelali na predlog Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor. K izvedbi sta se med drugim priključila Muzej narodne osvoboditve Maribor in 72. brigada Slovenske vojske, ki je nameščena v Mariboru, pa tudi Osnovna šola borcev za severno mejo.

V slednji dopoldne pripravljajo Maistrovanje na Trgu generala Maistra. Z dogodkom želijo dvigniti domoljubno zavest preko glasbe in spodbuditi mlade k ustvarjanju ter prevzemanju odgovornosti, ob tem pa bodo razglasili tudi prvega prejemnika glasbil, ki bo Maistrovanje pripravil v prihodnjem letu.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.