11:03, pet, 26. Apr

V nedeljo bo na Grobniku državno prvenstvo v cestno hitrostnem motociklizmu, bo Eneju Logarju uspelo v svojem razredu ubraniti naslov prvaka?





Grobniško dirkališče bo v nedeljo, 19. marca, gostilo uvodno preizkušnjo državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu v razredih supersport 600 in superbike.

Uvodna preizkušnja državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu bo na hrvaškem dirkališču Grobnik, organizira pa jo društvo 2n’race. Nova sezona med cestno hitrostnimi motociklisti bo najverjetneje napeta in razburljiva. V razredu superbike bomo dobili novega državnega prvaka, saj je branilec naslova najboljšega v tej kategoriji v letu 2022 Albin Štern končal športno pot in dirkaško kariero. V razredu supersport 600 pa bo imel “tarčo na hrbtu” Enej Logar (AMD Domžale), sporočajo z AMZS Slovenija.

Elitni razred poln novosti

V letošnji sezoni bomo dobili novega državnega prvaka, saj je aktualni šampion Albin Štern končal tekmovalno pot. Izzivov in konkurence med ostalimi udeleženci kljub temu ne bo nič manj. Po letu odsotnosti z dirk državnega prvenstva se na steze in v boj za točke razreda superbike vrača Marko Bolko (RP Moto, motokros club). Po dveh zaporednih naslovih državnega prvaka v sezonah 2020 in 2021 se je lani preizkusil v prvenstvu Alpe Adria. Zdaj je odločen, da starim in novim tekemecem vnovič pokaže, kako ovinke seka v preteklosti serijski zmagovalec na dirkah državnega prvenstva Slovenije.

Logar bo imel “tarčo na hrbtu”

Enej Logar bo v sezoni 2023 branil naslov prvaka v razredu supersport 600. V izjemni konkurenci, ki jo bodo zagotovo popestrili s tudi tuji dirkači, vnovična osvojitev lovorike ne bo nekaj samoumnevnega. 19-letni Idrijčan je po intenzivnih pripravah odločen, da številka 21 ostane na vrhu slovenskega motociklističnega dirkanja. “Na sezono sem dobro pripravljen, pričakujem pa še tesnejše boje za najvišja mesta. Veseli me, da se državno prvenstvo vse bolj razvija,” je povedal po intenzivnih zimskih pripravah državni prvak, ki komaj čaka prvo dirko. “Na samem motorju ni večjih sprememb, zamenjan je bil izpušni sistem, žal pa je ostala neizpolnjena želja po menjavi motorja, saj nisem uspel pridobiti zadostnih sredstev. Poleg osvojitve tretjega zaporednega naslova prvaka v razredu supersport 600 imam namen nastopiti tudi na dveh ali treh dirkah mednarodnega prvenstva Alpe Adria,” je Logar smelo razkril načrte za letošnje leto.

Spremembe v sestavi dirkačev

Predsezonska testiranja in treningi so pokazali, da na slovenski motociklistični sceni ne manjka hitrih dirkačev. Zelo hiter je bil novinec v razredu supersport Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten), ki bi letos lahko papirnatim favoritom pošteno mešal štrene. Enako kot Kantar Božič se bo v višji kategoriji preizkusil tudi Gašper Hudovernik (Moto Klub Grading), ki je prejšnja leta vozil v razredu supersport 300. Letošnja sezona bo osiromašena za Grego Žusta, ki je bil lani, z eno zmago, tretji v državnem prvenstvu v kategoriji supersport 600, saj se je odločil za tekmovalni premor. Slovenski javnosti se bosta premierno v državnem prvenstvu predstavila Francoz Romain Michel Teffot (2n’race) in Kevin Haller (AMD Tržič) iz Podljubelja, sicer stari znanec predvsem amaterskih dirk.

Etien Kantar Božič. Foto: Modlic. Vir: AMZS

Dirkanje dosegljivo vsakomur

Velika novost v letošnji sezoni je, da je dirkanje postalo dosegljivo širši množici motociklističnih navdušencev. Miha Slatinšek in Domen Lipnik (oba 2n’race) sta namreč pripravila paket, ki sta ga poimenovala MD Racing Experience. Vsi tisti, ki bi radi dirkali in hkrati uživali, a ne veste kje in kako začeti, potem je to prvi korak k uresničitvi sanj. Za letošnjo sezono Slatinšek in Lipnik ponujata možnost spoznavanja s cestno-hitrostnim dirkanjem, med to pa sodi izposoja 600-kubičnega tekmovalnega motorja ter tudi nasveti, kako varno in uspešno dirkati. Podrobnosti lahko izveste na tej povezavi.

Koledar državnega prvenstva Slovenije s šestimi dirkami

V letu 2023 je na koledarju državnega prvenstva Slovenije 6 dirk, ki bodo na štirih različnih dirkališčih, in sicer na Grobniku, Pannonia Ringu, Slovakia Ringu in v Brnu, vse pa bo organiziralo društvo 2n’race. Sezona se bo končala 8. oktobra 2023, ko se bodo voznice in vozniki znova merili na progi na Grobniku.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.