23:15, pon, 6. Maj

V Primatu bodo delili dobiček





Delničarji mariborskega podjetja Primat, ki ga lastniško obvladujejo njegovi vodilni, so na torkovi skupščini odločili, da si izplačajo za skoraj 192.500 evrov dividend oziroma dva evra na delnico. Denar bodo črpali iz nerazporejenega dobička iz leta 2008, preostanek od dobrega 1,1 milijona evrov bilančnega dobička pa za zdaj ostaja nerazporejen.

Primat

Skupščina se je ob tem seznanila z letnimi poročili uprave pod vodstvom Slavke Marinič in nadzornega sveta o lanskem poslovanju družbe, ter tako upravi kot nadzornikom podelila razrešnico za minulo leto. Lastniki so imenovali tudi nov nadzorni svet, v katerem bodo kot predstavniki kapitala naslednja štiri leta še naprej sedeli Anita Okretič, Olgica Ernecl in Simon Hvalec, Matjaža Andrica pa bo zamenjal Slavko Mlinarič.

Sicer pa je Mariničeva za STA povedala, da podjetje lani izpolnilo svoje poslovne načrte. Družba, ki je eden vodilnih evropskih proizvajalcev varnostne opreme, je lani ustvarila za več kot deset milijonov evrov prihodkov, kar je dva odstotka več od načrtov, je leto 2013 zaključila s 366.000 evri čistega dobička.

“Tudi letos poslujemo dobro, saj so naročila visoka in zagotovljena za nekaj mesecev v naprej. Podjetje redno izpolnjuje obveze do zaposlenih,” je še dodala direktorica in solastnica Primata, kjer so 820 evrov regresa zaposlenim izplačali v dveh delih, aprila in junija. Rast poslov podjetje dokazuje tudi z dejstvom, da so število zaposlenih iz konca lanskega leta do konca junija dvignili iz 168 na kar 237.

Podjetje z več kot stoletno zgodovino, več kot 90 odstotkov svoje proizvodnje proda na tuje trge, in sicer v več kot 30 držav po vsem svetu. Njihov največji trg je Evropska unija, a v zadnjem obdobju vse več prometa ustvarijo tudi na trgih izven Evrope, zlasti v ZDA in Avstraliji, prodirajo pa tudi v Azijo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.