05:12, sob, 27. Apr

V Radljah aktivno za evropsko državljanstvo





Občina Radlje ob Dravi je dne 31. 8. 2011 na Izvajalsko agencijo za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA) v Bruselj poslala prijavo na program Evropa za državljane (2007 – 2013). Prijava je vsebovala projekt »Dvig javnega mnenja o vstopu v EU pri državi kandidatki za članstvo preko civilne družbe – sistem od spodaj navzgor pri oblikovanju tesneje povezane Evrope«.

Projekt je bil prijavljen pod Akcijo 1: Aktivno evropsko državljanstvo, Ukrep 1.1 : Pobratenje mest, Srečanje državljanov na podlagi pobratenja mest.

Nosilec projekta je Občina Radlje ob Dravi, kot partnerja pa sodelujeta Občina Čazma iz Hrvaške in Občina Ribnica na Pohorju. Projekt predstavlja sodelovanje z državo, ki še ni članica Evropske Unije in je naravnano tako, da krepi skupne vrednote, zgodovino in kulturno med Evropsko unijo in projektnima državama; prav tako pa krepi strpnost in povečuje medsebojno razumevanje, kot tudi poznavanje Evropske Unije.

Pričetek skupnega druženja se je pričel v petek, 11. 5. 2012 v Mladinskem kulturnem centru s Hotelom Radlje ob Dravi z osrednjo prireditvijo. Društva iz obeh strani so predstavila svoje delovanje in tako smo lahko primerjali svoje običaje, poglede in prakse z načinom doseči prebivalstvo v vsakdanjem življenju. Vsekakor pa bo projekt povezoval med seboj ljudi iz vseh lokalnih skupnostih. Vsako društvo iz gostujoče občine bo spoznalo sebi ekvivalentno društvo iz občine gostiteljice. Dogajanje se bo odvijalo na različnih lokacijah v Občini Radlje ob Dravi ter Občini Ribnica na Pohorju, in sicer, od 11. 5. 2012 do vključno z 21. 5. 2012.

V soboto dopoldan sta folklorni društvi iz Čazme, in sicer Kulturno umjetničko društvo Sloga Miklouš in Kulturno umjetničko društvo Graničar Čazma ter Otroška folklorna skupina Osnovne šole Radlje ob Dravi v telovadnici OŠ Radlje ob Dravi predstavili folkloro. Popoldan pa je v dvorani Vuhred potekala Delavnica iz folklore v kateri so sodelovali Folklorna skupina KUD Lija Kovač in omenjeni društvi iz Čazme.
V nedeljo 13. 5. 2012 smo imeli v gostovanju evropsko poslanko, gospo Tanjo Fajon. V dvorani MKC s Hotelom Radlje ob Dravi je potekala Okrogla miza: Delovanje lokalnih skupnosti v EU in zunaj nje; vpliv civilne družbe na politiko EU. Gostje okrogle mize so bili evropska poslanka, gospa Tanja Fajon, podžupan Občine Ribnica na Pohorju, Alojzij Klančnik in župan Občine Radlje ob Dravi, Alan Bukovnik.

Več o programu dogajanja najdete na spletni strani Javnega zavoda ŠKTM za šport, kulturo, turizem in mladino Radlje ob Dravi.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.