14:58, sob, 18. Maj

V Radljah ob Dravi o aktivnem in zdravem staranju





Udeleženci regijskega posveta v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje danes v Radljah ob Dravi razpravljajo o aktivnem in zdravem staranju. Ob tem predstavljajo primere dobrih praks v lokalnih skupnostih, kot je projekt Prostofer, ki občanom radeljske občine omogoča brezplačne prevoze do institucij v občini, kot je zdravstveni dom.

Vir: shutterstock
Vir: shutterstock

Občina Radlje ob Dravi, ki nosi tudi naziv starosti prijazna občina, si po besedah župana Alana Bukovnika vseskozi prizadeva za dialog z različnimi starostnimi skupinami, med drugim tudi s starejšimi. Tako se je občina na pobudo občanov povezala z mrežo Matija in mariborskim zavodom Zadihaj ter poiskala prostovoljce v občini, ki v okviru projekta Prostofer starejšim občanom, ki pokličejo na klicni center mreže Matija, nudijo možnost brezplačnih prevozov z električnim vozilom znotraj občine.

Občina ima vozilo v najemu od zavoda Zadihaj, v projektu sodeluje deset šoferjev prostovoljcev iz občine, uporabniki storitve pa so starejši, ki zaradi odhodov otrok in sorodnikov v službe nimajo možnosti prevoza do zdravstvenega doma, občine in podobno. Kot je danes povedal župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik, so v letu 2015 v okviru projekta opravili 108 prevozov, od tega sto z vozilom, ki ga ima občina v najemu, osem prevozov pa so opravili prostovoljci s svojimi vozili.

Na današnjem srečanju so predstavili tudi druge primere dobrih praks sodelovanja in dela s starejšimi s poudarkom na pomenu ohranjanja aktivne in zdrave populacije do starosti in v starosti. Med drugim so predstavili psihološko svetovalnico Posvet, govorili o prvih znakih demence in preprečevanju padcev. Prav padci so tisti, ki starejšim onemogočajo normalno in aktivno življenje, je med drugim izpostavila predstojnica mariborske območne enote NIJZ Olivera Stanojević Jerković.

Pojasnila je tudi, da je današnji koroški regijski posvet v Radljah del aktivnosti v okviru projekta AHA.SI, ki se ukvarja s področjem aktivnega in zdravega staranja v Sloveniji. Namen projekta je pripraviti podlage za vključitev v državno strategijo za aktivno in zdravo staranje.

Aktivno in zdravo staranje po njenih besedah vključuje aktivnosti posameznikov, aktivnosti lokalne skupnosti in države, ki mora vse to omogočiti. Aktivnosti na tem področju so potrebne, saj kazalniki zdravja kažejo, da so starejši od 65 let v Sloveniji bolj bolni kot nekatere druge povprečne evropske populacije, je izpostavila Olivera Stanojević Jerković.

Odgovori iz regijskega vprašalnika v okviru tega projekta so za Koroško med drugim pokazali, da prebivalci izpostavljajo nizka finančna sredstva že za osnovne potrebe, kar prispeva k socialni izključenosti, kljub temu pa so vprašani zadovoljni s ponudbo aktivnosti, ki so na Koroškem na voljo starejšim, je med drugim povedala Helena Pavlič z območne enote NIJZ Ravne na Koroškem. Namen današnjega posveta je po njenih besedah tudi, da bi se posamezne organizacije in občine pri aktivnosti za starejše bolj povezale in izmenjavale primere dobrih praks.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.