21:13, čet, 28. Mar

V Rušah z novim zavodom nove zaposlitve za svetnike?





Medtem ko se podjetja v času koronavirusa zapirajo, v Rušah ustanavljajo nov zavod, za katerega se niti natančno ne ve, kaj naj bi izvajal, razen da bi prevzel določene dejavnosti od obstoječega javnega zavoda Center za mlade Ruše – Cezam. Cezam že 20 let izvaja ključne aktivnosti in projekte na področju kulture ter športa, med drugim Festival Letni oder, upravlja s Športnim parkom, bazenom in pozimi drsališčem v Rušah. Mnogi Rušani menijo, da ustanavljanje novega zavoda, s katerim bi tudi razbili dejavnosti že obstoječega, ni smiselno, a koalicija v občinskem svetu v Rušah vztraja pri svojih namenih, ki pa javnosti niso poznani. Si mar obetajo zaposlitve?

Zaradi nejasne vizije in sistematičnih pritiskov vodstva Občine Ruše je predsednik sveta zavoda Cezam Ruše Aljaž Šporin z dnem 20. novembrom 2020 odstopil z mesta predsednika sveta zavoda Cezam, kot je sam zapisal v svoji izjavi tudi z mesta člana Sveta zavoda CEZAM, kjer je bil imenovan kot predstavnik zainteresirane javnosti.

V odstopni izjavi je Aljaž Šporin zapisal, da se je “kot neodvisen član sveta zavoda zavzemal za skupno sodelovanje zavoda, ustanovitelja in sveta zavoda, vendar komunikacija velikokrat ni bila zadovoljiva, večkrat tudi neprimerna. Po dveh letih predsedovanja kot predsednik sveta zavoda še vedno nisem bil seznanjen z vizijo zavoda oz. usmeritvami, o katerih je ustanovitelj govoril na večformalnih in neformalnih srečanjih.” Izpostavil je še, da so “ostali brez obrazložitev ob poskusu ustanovitve novega zavoda, ki bi pomenil tudi prestrukturiranje javnega zavoda CEZAM. Ta točka je bila na takratni seji sicer umaknjena iz dnevnega reda seje OSOR.”

Proti spremembi statuta

Šporin je v svoji odstopni izjavi poudaril “svoje nestrinjanje z novo sprejetim aktom o ustanovitvi, kateremu smo podredno morali prilagoditi tudi Statut in s tem spremeniti sestavo sveta zavoda, ki bo od zdaj naprej popolnoma v domeni ustanovitelja. Razlog, formalno, lahko tiči v usklajevanju z ZUJIK-om vendar pa je na lokalni ravni, po mojem prepričanju, potrebno upoštevati širšo sliko, ki vključuje ustanovitelja, svet zavoda in ostale institucije v občini Ruše, ki tesno sodelujejo z zavodom, med drugim tudi zainteresirane javnosti in uporabniki storitev.”

Sam je namreč zapisal, da „podrejanje pravnega ustroja javnega zavoda ne more biti eden izmed ciljev njegove vizije oz. vizije ustanovitelja, pač pa se naj cilji nanašajo na vsebino in dejavnosti. S podrejanjem pravnega ustroja se dolgoročno spreminja struktura, ki je bila namensko zastavljena, da zagotavlja ustrezno vlogo javnosti, cilj spremembe pa je podreditev javnega zavoda aktualni politični garnituri. To nikakor ne more biti v interesu javnosti in je vredno vsakega obsojanja. Namreč javni zavod je obstajal pred njihovim prihodom in bo ostal po njih.“

Šporin: Predlagane spremembe predstavljajo potencialno nepopravljivo škodo

Šporin poudarja, da „predlagane spremembe predstavljajo potencialno nepopravljivo škodo javnemu zavodu, saj se na stežaj odpirajo vrata vsakokratni oblastniški strukturi, da po lastni volji preoblikuje in posega v javni zavod.“ Pri tem pojasnjuje, zakaj se umika: „Če je imela aktualna ekipa želje po spremembi vizije in smeri delovanja javnega zavoda, bi morala to ustrezno predstaviti in svoje cilje doseči skozi trenutno strukturo sveta zavoda. S svojim umikom torej prepuščam vodenje svetu zavoda nekomu drugemu, ki bo po godu ustanovitelju, saj sem bil sam večkrat deležen diskreditacij in odkritih namer ustanovitelja po moji odstavitvi.“ Z v.d. direktorice naj bi tvorno sodelovali, po njegovih besedah pa z ustanoviteljico Občino Ruše ne.

V zaključku je še zapisal, da želi in upa, „da bo uspelo trenutnemu vodstvu njihovim naslednikom sanirati javni zavod, vendar bi rad poudaril, da brez tvornega in iskrenega sodelovanja ustanovitelja to žal ne bo mogoče. Cilj ustanovitelja mora biti, da svojemu zavodu zagotoviti nemoteno poslovanje v korist javnosti in uporabnikov njegovih storitev.“

Zakaj se v Rušah ustanavlja nov zavod, ki bi pokrival socialo in kulturo?

Medtem ko zadeve v Cezamu, po politični menjavi vodstva v začetku leta, več kot očitno niso rožnate, pa se Občina Ruše odloča za ustanovitev novega zavoda. Z vprašanji smo se obrnili tudi na županjo Urško Repolusk, a v zaprošenem roku nismo dobili odgovorov. Kaj je cilj novega zavoda torej ni pojasnjeno, so pa na preteklih sejah Občinskega sveta opozicijski svetniki večkrat opozarjali, da je postopek ustanovitve izjemno sporen ter da obstaja korupcijsko tveganje – namreč predlagatelji ustanovitve novega zavoda so kar svetniki koalicije – ter da obstaja utemeljen sum, da taisti svetniki, ki predlagajo in potrjujejo ustanovitev zavoda, tudi sebe vidijo na vodstvenih mestih in zaposlitvah v novem zavodu.

Manj kot tri ure pred začetkom redne seje Občinskega sveta Občine Ruše so nam še sporočili, da spremljanje te ne bo mogoče. saj: “Seznanjamo vas, da skladno s četrtim odstavkom 35. člena Zakona o lokalni samoupravi za sejo na daljavo s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije ne veljajo določbe, ki se nanašajo na zagotavljanje javnosti seje in na sodelovanje javnosti.” A poraja se vprašanje, ali gre le za izkoriščanje situacije in namensko izključevanje medijev, saj niso prva občina, ki te dni organizira tovrstno sejo, drugje pa so spremljanje sej medijem omogočili.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.