10:22, tor, 7. Maj

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, Pogačar drži odlično mesto





Danec Mads Pedersen (Lidl-Trek) je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Franciji od Libourna do Limogesa (200,7 km). V sprintu glavnine je bil boljši od Belgijcev Jasperja Philipsena in Wouta Van Aerta. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, slovenski as Tadej Pogačar je še naprej drugi, potem ko je etapo končal kot deseti.

Vodilni je ostal danes 18. Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki ima 25 sekund naskoka pred Pogačarjem (UAE Team Emirates) in 1:34 minute pred tretjeuvrščenim Avstralcem Jaijem Hindleyjem (Bora-hansgrohe). Je pa zaradi padca v skupnem seštevku 47 sekund izgubil Britanec Simon Yates (Jayco-AlUla) in s četrtega zdrsnil na šesto mesto.

Preostala Slovenca nista posegla tako visoko

Etapa s 1200 višinskimi metri v zadnjih 75 km na poti do Limogesa je potekala po preverjenem receptu z nekaj ubežniki, ki jih je glavnina ves čas nadzirala.

V zadnjem delu je morala vseeno na razgibanem terenu močno pritiskati na pedala, ritem pa je ekipa Jumbo-Visme še bolj dvignila na zadnjem klancu okoli deset kilometrov pred ciljem. Ves čas je bil spredaj tudi Pogačar, ki je v Limogesu celo sprintal s specialisti za takšne zaključke.

Preostala Slovenca Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla) nista posegla tako visoko, a varno končala etapo pred zahtevno nedeljo. Mohorič je bil 51. s 33 sekundami zaostanka, Mezgec pa 54., potem ko je zaostal 36 sekund.

Zadnji kilometer je za sprinterje sicer predstavljal velik izziv, saj je potekal rahlo navzgor s povprečnim naklonom nekaj več kot tri odstotke, vseeno pa je bil za favorite za skupni seštevek nekoliko premalo zahteven, da bi se vključili v boj za zmago.

Do zmage je prišel nekdanji svetovni prvak iz Yorkshira 2019 Pedersen, ki je tako slavil 31. zmago v karieri. Letos je na tritedenskih dirkah dobil že etapo na Giru.

Brez boja za tako želeno etapno zmago pa je ostal britanski zvezdnik Mark Cavendish (Astana Qazaqstan). Ta je 64 km pred ciljem padel in zaradi suma na zlom ključnice končal svoj zadnji Tour. Obenem je ostal tudi brez možnosti za rekord po številu etapnih zmag na francoski pentlji. Tega si deli z legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom (34).

V nedeljo bo pred prvim prostim dnem na sporedu zahtevna deveta etapa od Saint-Leonard-de-Noblata do Puy de Doma (182,4 km). Ključna točka razgibane etape bo zaključni vzpon na Puy de Dome (13,3 km/7,7 %).
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.