04:16, tor, 30. Apr

V Sloveniji je nova različica koronavirusa s čudnimi simptomi





Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je med vzorci, pozitivnimi na koronavirus od 24. marca do 7. aprila, potrdil novo podrazličico koronavirusa. Gre za arcturus, za katerega so ugotovili, da ima nenavadne simptome.

Zaradi čudnih simptomov povzroča težave, ugotovljajo tudi, da se zelo hitro širi, poročajo v Slovenskih novicah. NLZOH je selekcioniral pozitivne vzorce na koronavirus, ki so jih sekvencirali v določenem obdobju. Prav pri teh so potrdili, da gre za novo podrazličico omikrona, poimenovano arcturus, sicer XBB.1.16, poroča portal N1.

Čudni, nenavadni simptomi

Ugotavljajo, da arcturus povzroča čudne simptome, od kašlja, do srbenja, vnetja očesne veznice. Bolniki lahko dobijo tudi visoko temperaturo. Hujših zapletov niso zasledili. Ugotovili pa so, da imajo pri otrocih povečano število primerov vnetih oči.  Vnetje oči se izraža, kot da bi imeli lepljive oči.

Zadnje raziskave kažejo, da je arcturus zelo nalezljiv

V Indiji so prejšnji mesec odkrili veliko primerov tega novega seva, ta se je tudi izredno širil med prebivalstvom.  22 držav je potrdilo, da je prisoten tudi pri njih. Večji porast okužb z arcturusom so potrdili tudi v Avstraliji, ZDA, na Japonskem in v Veliki Britaniji, še poročajo in tudi, da je vse večje število potrjenih primerov v Španiji, Nemčiji, Nizozemski in v Italiji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.