16:40, pon, 29. Apr

V Sveti Trojici obeležili spomin na Alojza Kraigherja





V Sveti Trojici so ob 60-letnici smrti Alojza Kraigherja, ki je živel in deloval v Sveti Trojici kot zdravnik, pripravili manjšo razstavo o literarnem delu Alojza Kraigherja in simpozij Pred in po Škrobarju, po literarnem junaku enega od Kraigherjevih del.

Prireditve so pripravili Kulturno društvo Ernest Golob Peter, knjižnica, zgodovinar Marjan Toš, na pomoč jim je skočil tudi Tone Partljič. Gradivo o Kraigherju pa je prispeval Notranjski muzej iz Postojne. Marija Šauperl, nekdanja direktorica Knjižnice Lenart, je dejala, da je z razstavo in simpozijem nastal začetek raziskovanja dela in ustvarjanja Alojza Kraigherja, ki je bil pomemben člen življenja v Sveti Trojici.

Drago Lipič, predsednik Kulturnega društva Ernest Golob Peter, eden od organizatorjev tokratnih prireditev, je izpostavil, da imajo letos v Sveti Trojici kar nekaj pomembnih obletnic: Od Ivana Cankarja, Alojza Kraigherja, spomniti pa se je treba tudi njegovega sina Borisa Kraigherja.

Kustosinja zgodovine v Notranjskem muzeju Postojna Alenka Čuk, ki je pripravila razstavo gradiva, je povedala, da je vesela, da so povezali oba kraja, rojstno Postojno in Sveto Trojico.

Sveta Trojica tako postaja kulturna meka Slovenskih Trojic, v kateri so bivali mnogi kulturniki. Po besedah Šauperlove tako ni čudno, da poteka skozi Sveto Trojico kulturna pot naprej proti Benediktu ter da z njo povezujejo osebnosti iz zgodovine. Za prihodnost pa velja, kot je poudarila, kultura pomembna za promocijo turizma.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.