13:06, sob, 27. Apr

V tej državi imajo med obveznimi predmeti tudi tečaj empatije, kaj menite?





V današnjem času se zdi, da primanjkuje empatije, tega se zavedajo tudi na Danskem. Danske šole so že leta 1993 med obvezne predmete učnega načrta uvedle tečaj empatije ali sočutja. O empatiji se učijo že v vrtcu.

Otroci v Danski so aktivno vključeni v proces osebnostne rasti, kar kaže na pomembnost tega vidika. Vsak teden se otroci na Danskem učijo nekaj, kar imenujejo “socialno učenje”. Učencem omogočajo, da razpravljajo o svojih težavah z razredom, vključno z učiteljem, ter skupaj sodelujejo pri iskanju rešitev za različne izzive, s katerimi se sooča vsak posameznik.

“Otroci v danskem šolskem sistemu že v predšolskem obdobju sodelujejo v obveznem nacionalnem programu, imenovanem Korak za korakom. Otrokom se pokažejo slike otrok, od katerih vsak izkazuje drugačna čustva: žalost, strah, jezo, razočaranje, srečo itd. ,” je dejal Alexander v odlomku knjige, objavljeni v The Atlantic . 

Opisala je, kako učenci pregledujejo te slikovne kartice in se o njih pogovarjajo, opisujejo, kaj vidijo in kaj čutijo otroci na slikah. Dejavnost jih uči konceptualizirati lastna čustva in občutke drugih, med drugim spodbuja empatijo, reševanje problemov, samokontrolo in branje obrazne mimike. 

Kaj menite? Bi morali to uvesti tudi v drugih šolah?

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.