05:30, sob, 27. Apr

V torek bo na Vojašniškem trgu ulična predstava Kačja kraljica, za katero bo poskrbelo ulično gledališče Ana Mrzla





Ulično gledališče Ana Mrzla pripravlja v torek, 27. 12. 2022, ob 19.30, ulično predstavo po motivih ljudske pripovedke o Kačji kraljici.

Vilinsko mesto se bliža vrhuncu. Čarobne dogodivščine z vilami in vilinci bo okronalo druženje s še enim pravljičnim bitjem – Kačjo kraljico. Legenda pravi, da je ta nekoč v davnih časih živela na Mariborskem otoku. Prelepa bela kača z zlato krono na glavi je v svoj čarni ris mamila mariborske mladeniče, ki se jim je zahotelo zlata in draguljev. A strupeni gadi, ki so zaklad čuvali, so mnoge pognali v smrt med dravskimi valovi. Ob isti reki pa je v davnih časih obstajal kotiček, kjer se je življenje odvijalo že v pradavnini, v železni dobi. Nato je zavetje nudil Keltom in Rimljanom, Germanom in Slovanom. Po tiho jih je spremljal v zgodovini, se z njimi spreminjal, rasel in padal, cvetel in propadal. Danes mu pravimo Vojašniški trg, so zapisali v napovedi uprizoritve.

27. decembra se bo v predstavi Srečanja v času med stoletnimi zidovi Žičkega dvora in Minoritskega samostana s Kačjo kraljico vila še cela vrsta mariborskih zgodb. Nenavadnih in skrivnostnih, pospremljenih z iskrami in plameni, artisti in glasbo.

Režiser in idejni vodja predstave je Goro Osojnik, ki je povedal: “Vsakemu javnemu prostoru njegovo pravo vrednost dajo šele ljudje, ki ga uporabljajo; ulično gledališče pa ima to krasno sposobnost, da lahko pričara vsebine in z njimi začara prostore ter jih tako vsaj za nekaj trenutkov napravi drugačne. Vojašniški trg je zaradi svoje sestavljenosti predstavljal izziv, ki je klical po po lokalni vsebini. Zato smo k sodelovanju povabili Mariborčane, ki so nam pomagali poiskati bolj ali manj (ne)znane mariborske zgodbe in jih stkati v pisano in malce hudomušno tapiserijo dogodkov, ki so se nekoč že – ali pa tudi ne – odvijali prav na tem trgu.”

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.