15:19, ned, 5. Maj

V torek je v Ljubljani napovedan Shod za mir





Široka koalicija nevladnih organizacij in posameznikov poziva na Shod za mir, ki bo potekal jutri, v torek, 1. marca, ob 17. uri, na Trgu republike v Ljubljani.

“Najostreje obsojamo ruske napade na Ukrajino in izražamo solidarnost z vsemi, ki se te dni bojijo za svoja življenja, so izgubili bližnje in so razseljeni. Prepričani smo, da si ljudje na nobeni strani meje ne želijo vojne. Želijo živeti v miru, drug ob drugem,” so zapisali in dodali: “Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora. Nasprotujemo tudi vsem političnim zlorabam vojne in stopnjevanju militarizacije tako doma kot v tujini. Za mir.”

Organizacij, ki so se do sedaj priključili Shodu za mir, je več, pod sporočilom pa so zapisali, da se priključujejo tudi druge, seznam je tako že daljši od podpisnikov. V ponedeljek dopoldan so bile zapisane naslednje: Mladi za podnebno pravičnost, Mirovni inštitut PIC, Inštitut 8. marec, Zavod za kulturo raznolikosti
Open Ljubljana Pride, Zavod Transakcija, Amnesty International Slovenije, Danes je nov dan, Protestna ljudska skupščina, Mladi plus, Protestival, Zavod Krog Društvo Humanitas – Center za globalno učenje in sodelovanje Slovenska, filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, Društvo ODNOS, Kulturno izobraževalno društvo PiNA.

Med vsemi organizacijami je tudi Institut 8. marec, ki je na družbenem omrežju zapisal: “Jutri se bomo udeležili shoda za mir. Vojna bo prizadela navadne ljudi. Tiste, ki so še prejšnji teden hodili v šolo, vodili svoje otroke v vrtec. Ki se prebijajo iz meseca v mesec. Ljudi, ki vojne nočejo. Vojna širi strah in nesrečo na obeh straneh. Žrtve bodo na obeh straneh. Zato je pomembno, da izrazimo solidarnost. Zato se bomo jutri udeležili shoda za mir. Za ljudi, ki vojne nočejo. Za ljudi, kot smo mi. Proti političnim zlorabam vojne. Jutri ob 17:00 na Trgu Republike.”

Mladi za podnebno pravičnost pa so zapisali: ” … podpiramo in se pridružujemo shodu za mir. Proti militarizaciji družbe, za dostojno življenje vseh na ohranjenem planetu. Najostreje obsojamo ruske napade na Ukrajino in izražamo solidarnost z vsemi, ki se te dni bojijo za svoja življenja, so izgubili bližnje in so razseljeni. Prepričani smo, da si ljudje na vseh straneh meje ne želijo vojne. Želijo živeti v miru, drug ob drugem. Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora. Nasprotujemo tudi vsem političnim zlorabam vojne in stopnjevanju militarizacije tako doma kot v tujini. Za mir.”

Fotografija: Trg republike v Ljubljani, pred parlamentom. Vir: Google Street View

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.