16:09, pon, 6. Maj

V UKC-ju danes znova za pogajalsko mizo





Predstavniki zdravnikov na oddelku za kardiologijo in angiologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, ki so za 21. julij napovedali stavko, se bodo danes še drugič ta teden sestali z vodstvom UKC in skušali najti rešitev za nastalo situacijo. V ponedeljek sta obe strani predstavili svoje predloge za rešitev zapleta.

UKC Maribor

Jedro spora med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je plačilo kardiologov za interventne posege. Kardiologi zahtevajo plačilo po storitvi in ne po beleženju minut, plačilo parkirnine, ko so klicani na interventne kardiološke posege, ter enako število dni dodatnega dopusta iz naslova ionizirajočega sevanja kot zdravnikom, ki so stalno izpostavljeni temu sevanju.

Vodstvo bolnišnice je tudi v ponedeljek predstavnikom sindikata Fides ponudilo 20-odstotni dvig k osnovni plači za opravljanje dodatnih posegov, saj naj bi to bilo po njihovem mnenju edino sprejemljivo v okviru pravnih možnosti. Sindikat jim je po drugi strani predlagal sklenitev podjemnih pogodb, a takšna rešitev naj ne bi bila sprejemljiva niti za ministrstvo za zdravje.

Da je dogovor pred stavko še možen, če se bodo zanj vsi angažirali, je bil kljub vsemu po ponedeljkovem sestanku prepričan predsednik sveta Bogdan Čepič in dodal, da je večino ostalih zahtev mogoče rešiti takoj, kar se tiče plačil, pa je po njegovem mnenju treba urediti razmere, ne le za zdravnike, pač pa za celotne ekipe, ki dežurajo. Če kardiologi ne bi sprejeli ponujenega, bodo po njegovih besedah začeli iskati druge rešitve.

K rešitvi razmer je pozval tudi mariborski župan Andrej Fištravec, saj po njegovem mnenju v nobenem primeru niti stavka niti pogajanja med zdravniki in vodstvom UKC ne smeta vplivati na dostopnost storitev za paciente.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.