17:35, tor, 14. Maj

V UKM spomin na prvo svetovno vojno





V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) se bodo danes spomnili 100. obletnice izbruha prve svetovne vojne. Prireditev, ki jo prirejata Avstrijska čitalnica UKM in Avstrijski kulturni forum Ljubljana v sodelovanju z Društvom slovensko-avstrijskega prijateljstva Maribor, bo v znamenju lika avstrijske pacifistke Berthe von Suttner (1843-1914).

Univerzitetna knjižnica Maribor

Kot sporočajo iz UKM, bo najprej o življenju in delu Berthe von Suttner, ki je leta 1905 kot prva ženska prejela Nobelovo nagrado za mir, predaval profesor z dunajske univerze Erwin Bader.

Urška P. Černe bo brala odlomke njenega prevoda dela avstrijskega pisatelja Ödöna von Horvatha z naslovom Don Juan se vrne iz vojne. Kot poklon pokojnemu vodji UKM Brunu Hartmanu bo predstavljen tudi njegov prevod istega besedila, ki ga bo brala igralka Alenka Cilenšek.

Vrhunec prireditve bo monodrama Ognjena duša – borila se je za mir, ki je nastala ob 100. obletnici smrti Berthe von Suttner. Igralka Maxi Blaha ob glasbeni spremljavi na humoren in čuten način predstavi njeno življenjsko zgodbo, od humanitarnega delovanja do ljubezenske drame v zrelih letih. Odkriva njene vizije, čustva in stiske, njene vzpone in padce. Osnovana na znanstvenih raziskavah se Ognjena duša osredotoča na pomembne politične, psihološke in čustvene vidike življenja Berthe von Suttner.

Monodrama je bila premierno uprizorjena 13. marca letos v dunajskem parlamentu. Po uprizoritvah na Dunaju, v Bratislavi, Carigradu in Parizu zdaj prihaja v Maribor, sledi pa še turneja po Japonski, Kanadi ter ZDA.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.