23:58, sre, 15. Maj

V zadnjih dveh študijskih letih unovčenih bistveno manj študentskih bonov





V zadnjih dveh študijskih letih, zaznamovanih z epidemijo covida-19, so študentje porabili občutno manj študentskih bonov. Letos po podatkih do konca junija za kar slaba dva milijona manj kot leto prej, zmanjšalo se je tudi število ponudnikov subvencionirane prehrane. Slednji se sicer še do 24. avgusta lahko prijavijo na razpis.

FOTO: Pixabay.com

V zadnjem predkoronskem študijskem letu 2018/2019 so po podatkih Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), kjer razpolagajo s podatki za celotno državo, študentje porabili 4.167.730 bonov, v lanskem študijskem letu 2019/2020 pa je bilo porabljenih za dober milijon bonov manj. V letošnjem študijskem letu je bilo glede na podatke do konca junija porabljenih za kar slaba dva milijona bonov manj kot lani.
Po podatkih ŠOS je bilo na vseh lokacijah v območjih univerz v zadnjih dveh študijskih letih unovčenih bistveno manj subvencij. Kljub temu izstopa predvsem Ljubljana, kjer so glede na predlansko leto 2018/2019, ko je bilo tam porabljenih 2.845.987 bonov, lani unovčili 828.000 bonov manj, v letošnjem pa glede na podatke do konca junija za kar dober milijon manj kot v prejšnjem.
Upad je viden tudi v Mariboru, kjer so študentje v primerjavi s predlanskim študijskim letom, ko je bilo tam unovčenih 922.988 bonov, porabili 281.500 bonov manj. Letos pa so v primerjavi z lani porabili 413.000 manj bonov kot v letu 2019/2020. Manj subvencij so porabili tudi v Kopru, kjer so lansko študijsko leto porabili 21.000 bonov manj kot predlani (takrat so tam porabili 123.313 bonov), letos pa glede na podatke do konca junija 59.000 manj bonov kot prejšnje študijsko leto.

Manj tudi ponudnikov študentske prehrane

Upad so pri ŠOS zaznali tudi med ponudniki študentske prehrane. Bistveno manj se jih je namreč prijavilo na sam razpis in bilo potem tudi izbranih. “Kar nekaj pa je takšnih, ki so zaradi situacije z epidemijo že odpovedali pogodbo in ne nudijo več obrokov za študente ali pa so zaprli svojo dejavnost,” je za STA dejal svetovalec za področje subvencionirane študentske prehrane Matic Ber pri ŠOS.
Lani je tako v Ljubljani študentsko prehrano ponujalo 228 ponudnikov, letos zgolj 186. Do zmanjšanja je prišlo tudi v Mariboru, kjer si lahko študentje subvencioniran obrok privoščijo zgolj na 63 lokacijah, medtem ko je bilo lani to možno na 97 lokacijah. Število ponudnikov se je zmanjšalo tudi v Kopru, leta 2020 jih je bilo 17, letos zgolj 13.
Zmanjšanje porabe študentskih bonov so za STA potrdili tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Lansko leto so namreč za subvencije, namenjene študentski prehrani, načrtovali okvirno 11 milijonov evrov, porabljenih pa je bilo zgolj šest milijonov. Tudi za letošnje koledarsko leto pričakujejo podobno realizacijo kot lani.
Na vprašanje o tem, ali bodo v prihodnje namenjena subvencijska sredstva prilagajali glede na lanske oz. letošnje podatke o porabljenih sredstvih, pa so odgovorili, da slednja načrtujejo glede na “povprečno število koristnikov”. “Glede na to, da je to zakonska pravica, vedno izplačamo vse dejansko unovčene subvencije,” so še dodali.

Prijave na razpis za ponudnike odprte vse do 24. avgusta

Glede na javni razpis so sredstva za letošnje in prihodnje koledarsko leto sicer že dodeljena. Za letos je tako namenjenih 9.175.568 evrov, za leto 2022 pa 6.881.676 evrov. Vsi zainteresirani ponudniki študentske prehrane se lahko na razpis prijavijo do 24. avgusta. Zainteresirani morajo vlogo oddati bodisi v glavno pisarno ministrstva za delo bodisi priporočeno po pošti.
Na razpis se lahko prijavijo tako pravne kot fizične osebe, ki imajo registrirano gostinsko dejavnost in poravnane vse zapadle davke in druge obvezne dajatve. Dodatni vpisni pogoji so, da prijavitelji niso v stečajnem postopku, postopku prisilne poravnave ali likvidacije ter postopku prenehanja samostojne dejavnosti (slednje velja za fizične osebe). Hkrati morajo izpolnjevati tudi kadrovske, prostorske, tehnične in ostale pogoje, navedene v javnem razpisu in razpisni dokumentaciji.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.