01:15, sre, 15. Maj

V ZD Maribor si pri nudenju prve pomoči pomagajo z gasilci





Zdravstveni dom Adolfa Drolca Maribor je začel s programom usposabljanja prostovoljnih gasilcev za prvo pomoč s pravilno rabo defibrilatorja ob sumu zastoja srca ter programom za neposredno aktiviranje pozivnikov ob sprejemu klica za nujno medicinsko pomoč. S tem skrajšujejo čas odziva na klic za nujno medicinsko pomoč na skrajni minimum.

Organizacijska enota nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma zagotavlja storitve okoli 200.000 prebivalcem Maribora in enajstih okoliških občin. Območje obsega kar 745 kvadratnih kilometrov, v primeru večjih nesreč in nezgod tudi več. Lani so opravili 18.243 nujnih in nenujnih intervencij in v ta namen prevozili 721.046 kilometrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja enote Aleksander Jus, so letos začeli z usposabljanji članov prostovoljnih gasilskih društev za nudenje prve in nujne medicinske pomoči, zlasti s programom hitre defibrilacije z avtomatskim defibrilatorjem.

Gre za prostovoljce, ki niso zdravstveni delavci, a se redno urijo za reševanje nujnih zdravstvenih stanj, ko je nekdo potreben prve in nujne medicinske pomoči. V tujini tako usposobljene prostovoljce po besedah Jusa že dolgo poznajo pod imenom “First Responder” in s pridom uporabljajo njihove prednosti.

“Prvi posredovalci ves čas intervencije aktivno sodelujejo z nujno medicinsko pomočjo in v okviru svojih pooblastil nudijo pomoč do prihoda poklicne ekipe. Prednost prvih posredovalcev je tudi v tem, da so zelo hitro pripravljeni za intervencijo. Veliko jih je namreč opremljenih s pozivniki. Čas, ki mine od poziva pa do intervencije, pa je pri tem odločujoč dejavnik,” je dejal Jus.

Aktivacija poteka preko sistema pozivnikov, ki jo za njih sproža Center za obveščanje na številki 112, s katerim mariborski zdravstveni dom že nekaj let aktivira svojo prehospitalno enoto s pomočjo pozivnikov, ki mu jih je dala na voljo Uprava za zaščito in reševanje.

S tem so v zadnjih letih bistveno zmanjšali aktivacijski čas svojih dveh prehospitalnih ekip, ki jih imajo na voljo za najbolj nujna posredovanja. Uprava za zaščito in reševanje jim je zdaj odobrila pozivnike še za štiri ekipe nujnega reševalnega vozila, hkrati pa so v zdravstvenem domu kupili program za neposredno aktiviranje pozivnikov ob sprejemu nujnega klica.

Kot je še dodal Jus, so s to pridobitvijo izboljšali aktivacijski čas na skrajni minimum pri izvozu in posredovanju ekip na terenu v nujni medicinski pomoči. Hkrati lahko dispečer ob sprejemu nujnega telefonskega klica nemoteno daje navodila in istočasno preko pozivnika aktivira ekipo ter jo pošlje na kraj dogodka.

Zdravstveni dom Maribor

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.