16:07, čet, 16. Maj

V ZDA se vse več moških odloča za vazektomijo. Kaj pa pri nas?





Vazektomija je preprost poseg, s katerim pri moških preprečujejo oploditev. Sam poseg traja 20 do 30 minut.

Stroške vazektomije z napotnico splošnega zdravnika v celoti krije zdravstvena zavarovalnica.

Po odpravi pravice do splava v ZDA se tam vse več moških odloča za vazektomijo. V Sloveniji pa na leto opravijo med 200 do 300 vazektomij, leta 2020 se je zgodil upad števila sterilizacij (moških in žensk), Delo poroča, da je do tega prišlo skorajda izključno kot posledica manjšega števila sterilizacij pri ženskah. Pri moških so namreč opravili eno vazektomijo več kot leto poprej.

Starostna omejitev pri nas je 35 let

V Sloveniji je zakonsko določena meja za ta poseg 35 let. Ob tem pa velja še, da se jo lahko opravi šest mesecev po odobritvi komisije. Doktor Sašo Drobnič, ki na Ginekološki kliniki v Ljubljani opravi večino teh posegov, je za Delo povedal, da se zanjo odločajo moški različnih poklicev in socialnih skupin, največkrat imajo že več otrok in si jih ne želijo več. Povedo pa, da so se za vazektomijo odločili, da ne bi bilo treba partnerkam jemati zaščite. V ZDA se za poseg lahko odločijo tudi mlajši moški, pri nas pa je starostna omejitev 35 let, tako kot za sterilizacijo pri ženskah. Izjemoma naredijo sterilizacijo pri enem ali drugem spolu zaradi izrednih zdravstvenih razmer.

Zahtevo za sterilizacijo lahko vloži le razsodna oseba, za katero naj bi se postopek izvedel

Najprej vloži zahtevo razsodna oseba, ki želi imeti sterilizacijo, nato pa jo mora še odobriti komisija prve ali druge stopnje za umetno prekinitev nosečnosti in sterilizacijo. Postopek se opravi šest mesecev kasneje.V tem času se nekateri premislijo. Drobnič je še povedal, da sta sam postopek in tudi naročanje enostavna. Opravi se v lokalni anesteziji, traja 20 do 30 minut,  Pri tem pa podvežejo ali prerežejo semenovoda, po katerih sicer potujejo semenčice iz mod v penis. Ker zaradi opravljenega postopka ni več semenčič, oploditev ni več mogoča. Vazektomija pa ne vpliva na potenco. Drobnič je še poudaril, da je zelo malo potreb po obratnih posegih, saj naredijo vazektomijo moškim, ki so starejši od 35 let in se načeloma ne premislijo in tudi kasneje ne želijo več imeti otrok.

Število sterilizacij pri ženskah je v letu 2020 upadlo

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji v letu 202o bilo opravljenih 988 sterilizacij, kar pa je bilo 26 odstotkov manj kot leto prej.  S tem upadom je stopnja sterilizacij na 1000 prebivalcev, ki so starih med 15 in 49 leti, upadla na 1,1.  Do upada skupnih sterilizacij pa je prišlo zaradi upada sterilizacij pri ženskah, ta je namreč za več kot tretjino nižja od povprečja v predhodnem obdobju petih let.  Vzrok za upad pa je slabša  dostopnost obravnav zaradi epidemije covida-19. Pri ženskah, za razliko od moških, sta namreč potrebni hospitalizacija in splošna anestezija.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.