08:29, čet, 16. Maj

V Zdravstvenem domu lani ustvarili presežek





V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor bodo lansko leto, po ocenah direktorja Jerneja Završnika, končali s pol milijona evrov presežka, zato preteklo poslovanje ocenjuje kot uspešno. Med drugim so lani dočakali uresničitev sanj z odprtjem nove fiziatrije. Odprli so tudi novi zdravstveni postaji v Račah in Hočah ter veliko pozornosti namenili strokovnemu usposabljanju zaposlenih.

zdravstveni dom mb (2)

Kot je še na današnjem ponovoletnem srečanju z novinarji v Mariboru povedal Završnik, so lani posodobili telefonsko centralo in pridobili dve novi reševalni vozili. Izpostavil je tudi, da se rezultati dodatnih usposabljanj zaposlenih (na seminarjih, predavanjih in ekskurzijah v tujini), med drugim kažejo v številnih uspehih, kot je na primer ta, da je njihova ekipa nujne medicinske pomoči že drugič osvojila prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v usposobljenosti Rogla. Suzana Završnik je bila izbrana za ginekologinjo leta 2015, sam direktor Završnik pa je bil izvoljen za slovenskega predstavnika v izvršilnem odboru Evropske akademije za pediatrijo.

Pričakovani presežek v višini 500.000 evrov bodo porabili za pokrivanje izgube, nastale pred osmimi leti. Letos pa med drugim načrtujejo novo pralnico in pripravo projektov za novi zdravstveni postaji v mariborskih četrtih Tabor in Tezno.

zdravstveni dom mb (1)

Po besedah Završnika bi radi še povečali število referenčnih ambulant, ki jih imajo trenutno 31, in okrepili kadrovsko zasedbo v službi nujne medicinske pomoči, ki deluje v okviru novega urgentnega centra v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Ti zdravniki v skladu z odločitvijo ministrstva za zdravje zaenkrat ostajajo pod okriljem zdravstvenega doma, kar Završnik ocenjuje za “smotrno” odločitev, medtem ko si v kliničnem centru želijo, da bi uradni delodajalec teh zdravnikov postala bolnišnica.

Završnik je povedal, da se je o tem ta teden pogovarjal z direktorjem UKC Maribor Gregorjem Pivcem, s katerim sta družno ocenila, da bi bilo treba za polno delovanje urgentnega centra pridobiti nove zdravnike nujne medicine. V prihodnjih dneh naj bi pripravila ustrezne izračune in jih nato predstavila ministrstvu in zdravstveni zavarovalnici.

Služba nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma je imela v preteklem letu veliko dela tudi z begunci. Po besedah glavnega zdravstvenika Aleksandra Jusa so od 17. oktobra stalno prisotni z dvema ekipama v namestitvenem centru v Šentilju. “Delamo podnevi in ponoči,” je dejal.

Še vedno pa so težave na čeljustni kirurgiji, kjer zaradi odhodov zdravnikov opravljajo le še polovico od sprva predvidenega programa. “Imamo 1,5 programa oralne kirurgije od prejšnjih tri. Tega 1,5 programa bomo v celoti izvedli, preostalega 1,5 programa pa smo posodili v sosednje organizacijske enote zavoda za zdravstveno zavarovanje v Celju in Ljubljani, kjer imajo ustrezno število kadra, da to lahko izvedejo,” je pojasnil Završnik.
zdravstveni dom mb (1)
Medtem se po njegovih besedah dogovarjajo za sodelovanje z oralnim kirurgom iz Zagreba, ki ga v Mariboru pričakuje marca ali aprila. “Računamo, da bomo na ta način začeli spet vzpostavljati normalno funkcioniranje naše oralne kirurgije,” je povedal direktor. Na drugih oddelkih po njegovih besedah ni težav s kadri.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.