19:28, tor, 14. Maj

Valls svari pred novimi napadi proti Franciji in Evropi





Francoski premier Manuel Valls je danes posvaril, da obstaja možnost novih terorističnih napadov, ki bi se lahko zgodili že v naslednjih dneh ali tednih, usmerjeni pa naj bi bili tako proti Franciji kot drugim evropskim državam. Zatrdil je tudi, da so bili petkovi krvavi napadi organizirani iz Sirije.

foto: sta
foto: sta

“Terorizem je udaril in lahko udari znova, v teh dneh, v tednih, ki prihajajo. Tega ne pravim zato, da bi koga prestrašil, temveč zato, da bi se Francozi zavedli,” je dejal v pogovoru za radio RTL.

“Vemo, da obstajajo operacije, ki so se pripravljale in se še vedno pripravljajo, ne le proti Franciji, temveč tudi proti drugim evropskim državam,”
je zatrdil, drugih podrobnosti pa ni navedel.

Že mesece sicer po njegovih besedah vedo za možnosti terorističnih napadov in na to so pozorne vse obveščevalne službe. Prav ta pripravljenost jim je omogočila, da so od poletja preprečili že pet tovrstnih napadov, je dejal. “Dolgo bomo živeli s to teroristično grožnjo,” je dodal.

Zatrdil je, da so bili petkovi napadi “organizirani in načrtovani” v Siriji. Francija sicer položaje skrajne islamske države, ki je prevzela odgovornost za napade, v Iraku obstreljuje že približno leto dni, oktobra pa je letalske napade na džihadiste začela izvajati tudi v Siriji.

Valls je danes potrdil odločenost Francije, da uniči IS. Glede okrepljenih napadov, ki so jih francoska letala v nedeljo izvedla v Siriji, je Valls danes potrdil, da sta bila uničena dva njihova cilja.

Francija je po njegovih besedah pogosto na čelu boja proti terorizmu, a kot je poudaril, bi se morala proti njemu mobilizirati celotna mednarodna skupnost. “Vsakdo bi se moral zavedati velike nevarnosti, ki jo predstavlja ta teroristična vojska,” je dejal.

Francija se po petkovih napadih proti džihadistom okrepljeno bori tudi na domačih tleh. Kot je danes sporočil Valls, so od petka izvedli 150 hišnih preiskav na islamističnih območjih v državi, pri tem pa izvedli več aretacij in zasegli več kosov orožja, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V nizu terorističnih napadov, ki so v petek zvečer pretresli Pariz, je umrlo 129 ljudi. Mediji so sicer v nedeljo poročali o 132 smrtnih žrtvah, a so se podatki o treh umrlih dejansko nanašali na ranjene, ki so poškodbam podlegli že kmalu po napadih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.