19:58, pet, 26. Apr

Včerajšnji domoznanski pomenek uvod v Dneve Arnolda Tovornika v Selnici





Včeraj se je v Hramu kulture Arnolda Tovornika v Selnici odvilo novo poglavje Domoznanskih pomenkov. Tokratno edicijo so posvetili Arnoldu Tovorniku kot uvod v Dneve Arnolda Tovornika, ki bodo od danes naprej prinesli na oder hrama nekaj odličnih komedij in stand-upov. Domoznanski pomenki nastajajo v organizaciji Mariborske knjižnice, tokrat pa so o gledališkem ustvarjanju v Selnici, o Arnoldu Tovorniku, njegovih starših in njegovem ustvarjanju na odru spregovorili Vili Rezman, ki je vodil pogovor, zgodovinarka Liljana Urlep in dramski igralec Rado Pavalec. V razstavišču pa si lahko obiskovalci ogledajo tudi razstavo, posvečeno temu igralcu.

Tovornik je bil Selničan, kot pravi Vili Rezman, res da prvih šest let življenja, a zagotovo se je Tovornik dotaknil Selnice, Selnica pa njega, tako da je ta kraj bil pomemben del njegovega življenja in kasneje tudi ustvarjanja.

O njegovi družini, predvsem prednikih pa je spregovorila zgodovinarka oziroma arhivarka Liljana Urlep. Družino je vzela pod drobnogled, “ker naši predniki, pa če se tega zavedamo ali ne, neizmerno vplivajo na nas,” je poudarila in dodala: “Mi smo to, kar so bili naši predniki.” Zaupala pa nam je nekaj zanimivosti o njegovi družini.

Na pomenkih pa je bil tudi dramski igralec Rado Pavalec, ki je kot mlad igralec sodeloval tudi z Arnoldom Tovornikom, čigar vnema in igra pa je na nek način takrat vplivala na vrsto mladih igralcev. Povedal je, da je bilo s Tovornikom dejansko čudovito igrati.

Domoznanske pomenke je že peto leto po vrsti pripravila Mariborska knjižnica. Nina Hriberšek Vuk, ki v knjižnici koordinira domoznansko dejavnost in je regijska urednica portala Kamra, je izpostavila, da pri domoznanskih pomenkih predstavljajo lokalno okolje, ki ga pokrivajo z mrežo knjižničnih enot. S tem predstavljajo košček zgodovine, znamenite osebe s tega okolja.

V naslednjih dneh pa vabilo v Hram kulture Arnolda Tovornika na dneve smeha še vedno velja. V razstavišču pa si lahko obiskovalci ogledajo tudi razstavo fotografij Arnolda Tovornika.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.