00:09, ned, 14. Jul

Več kot 50 študentov prostovoljno na pomoč občini Muta

Vsa prosta mesta so bila zapolnjena v nekaj dneh, kar pomeni, da želja po prostovoljstvu med mladimi še kako živi.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) bo med 14. in 20. julijem izvedla že 24. Študentsko delovno brigado, ki bo tokrat potekala v občini Muta. Namen Študentske delovne brigade je v prvi vrsti pomagati krajanom demografsko ogroženih področij, spodbujati prostovoljstvo med študenti, pomembno pa je tudi druženje med študenti, saj se tu sklenejo prijateljstva, ki trajajo še dolgo po zaključku brigade. Skupina študentov na Muto odhaja že nekaj dni prej, da pripravijo kamp in vse potrebno za prihod študentov brigadirjev.

Na pobudo ŠOUM se že več kot dve desetletji vsakoletno zbere skupina študentov, ki je pripravljena prostovoljno pomagati pomoči potrebnim. Pomoč nudijo prebivalcem krajev, ki so jih prizadele naravne nesreče, so demografsko ogroženi ali so v razvoju dvigovanja prepoznavnosti in turistične ponudbe.

»Veseli in ponosni smo, da lahko nadaljujemo delo naših predhodnikov, ki so s študentskimi prostovoljnimi akcijami pričeli že leta 1999, ko so se odpravili na pomoč pri odpravljanju posledic potresa v Bovcu. Tokrat se odpravljamo v občino Muta, kjer bomo pomagali pri različnih opravilih in pokazali, kako znamo študentje poprijeti za delo in pustiti pečat študentske delovne brigade, kjerkoli se ta ustavi,« dodaja Uroš Vozlič, vodja Študentske delovne brigade.

Tokrat se bodo študentje lotili naslednjih opravil:

– odstranjevanje zapuščene lope;
– urejanje šolske poti »Flisova« – košnja trave, odstranjevanje grmičevja;
– urejanje obrežja reke Bistrice in urejanje ograj ob Glasbenem domu;
– barvanje in urejanje avtobusnih postajališč ter obnova lesenih klopi;
– iščenje amfiteatra in obnova lesenih klopi;
– markiranje in urejanje planinskih poti v občini v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije.

Seveda pa bodo študentje ob obisku Mute spoznavali tudi sam kraj in njegovo okolico. Udeleženci ob vsakem obisku z domačini stkejo nepozabne vezi, ki trajajo še dolgo po dogodku.

Študentska delovna brigada je največji prostovoljni projekt Študentske organizacije Univerze v Mariboru in se je v zadnjih letih močno zasidrala med največje prostovoljne dogodke v Sloveniji. Doslej je na Študentskih delovnih brigadah sodelovalo že preko 1300 študentov, skupaj pa so opravili več kot 70.000 prostovoljnih ur.

Zgodovina Študentske delovne brigade:

Študentska delovna brigada ima bogato tradicijo. Prva je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, leta 2000 so se študenti z istim namenom zbrali v Kobaridu, leta 2001 so na pomoč priskočili prebivalcem Loga pod Mangartom, ki jih je prizadel zemeljski plaz. Odtlej so študentje pomagali še v: Osilnici ob Kolpi (2002), v zaledju Slovenske Istre (2003), na Bohorju nad Senovim (2004), v Velikih Laščah v kraju Krvava Peč (2005), v Krajevni skupnosti Gradin (2006), na Obretanovem na Koroškem (2007), v Kozjem (2008), v Vipavi (2009), v občini Grad na Goričkem (2010), v Občini Žužemberk (2011), v Logarski dolini (občini Solčava in Luče (2012)), v Radečah (2013), v Občini Nova Gorica (krajevni skupnosti Čepovan in Lokovec (2014)), v Dobrovniku (2015), v Radljah ob Dravi (2016), v Kranjski gori (2017), v Črni na Koroškem (2018), na Dolah pri Litiji (2019), v Hrastniku (2021) in nazadnje v občini Ormož (2022).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.