16:09, pon, 29. Apr

Večmilijonska škoda zaradi slabega delovanja Javnega holdinga Maribor





Med tem, ko sta nas župan Saša Arsenovič in svetovalno podjetje A.T. Kearney prepričevali, da bo Javni holding Maribor in združevanje pripeljalo do boljšega javnega servisa, pa je vse bolj jasno, da zaradi slabega delovanja tega nastaja večmilijonska škoda.

Letos spomladi je imel Javni holding Maribor pripravljeno vizijo, da uredijo skupni zakup elektrike za vsa podjetja, a nekaj mesecev po tem pa preobrat, v mesecu septembru so bila podjetja prepuščena samim sebi pri nabavi elektrike.

Medtem časom pa je cena elektrike poskočila v višave za enormen znesek. Podobno kot zemeljski plin. Na ta način se elektrike ni kupilo v spomladanskih mesecih in javna podjetja so bila prisiljena kupovati elektriko individualno v poznih jesenskih mesecih in tako je prišlo do večmilijonske škode, elektrike pa niso nabavili skupaj, temveč je vsako podjetje prepuščeno samemu sebi, čeprav Javni holding obljublja ravno boljše delovanje za Mariborčane s skupnimi naročili in s tem boljši servis za občane. Očitno se dogaja ravno nasprotno.

Ali bodo odstopili vsi direktorji javnih podjetji?

Na podlagi zgoraj navedenih informacij bi morali po vzoru Alana Perca odstopiti oziroma bi morali nadzorni sveti razrešiti vse direktorje javnih podjetji in Javnega holdinga Maribor? Ali so “vatli” v Mariboru za vse enaki bomo videli v prihodnjih dneh. Bo Arsenovič zahteval odstop vseh direktorjev? Glede na to, da je pred kratkim Arsenovič zahteval odstop Alana Perca, ki je v preteklih letih v podjetju Energetika Maribor vsako leto imel milijonski dobiček, a je zaradi slabe odločitve zakupa plina po jesenski višji ceni moral zapustiti direktorski stolček, se upravičeno sprašujemo, ali bo to veljalo sedaj za vse direktorje javnih podjetij in Holdinga?

Župan Arsenovič pa molči ob razkritju slabe odločitve JHMB in javnih podjetij, ki bodo sedaj zakupovala električno energijo tudi po večkratniku cene, ki je bila na trgu spomladi, in so glasno napovedovali, da bodo na Javnem holdingu šli v skupno nabavo.

Škoda slabe odločitve se ocenjuje v velikosti več milijonov in seveda Mariborčani bodo tisti, ki jo bodo v naslednjih dveh letih plačali. Molk župana je dovolj zgovoren, da očitno direktorjev javnih podjetji, ki so bili imenovani na novo v njegovem mandatu ne bo menjaval. Tako je očitno, da veljajo za ene ena pravila, za druge pa druga.

Letos spomladi je imel Javni holding Maribor pripravljeno vizijo, da uredijo skupni zakup elektrike za vsa podjetja, a nekaj mesecev po tem pa preobrat, v mesecu septembru so bila podjetja prepuščena samim sebi pri nabavi elektrike.

Dražje položnice za Mariborčane, A. T. Kearney do nagrade

Mariborčani so bili v zadnjih letih deležni več dvigov položnic in, kot kaže, se bo v drugem letu ta trend nadaljeval, če izgub javnih podjetji ne bodo pokrili iz občinskega denarja, ki pa je tako ali tako davkoplačevalski denar Mariborčanov, kot v primeru Energetike. V letošnjem letu bodo rezultati javnih podjetij in holdinga dobri, saj so v večji meri dober servis plačali občani Maribora z višjimi položnicami. Na ta način bo kljub dejstvu, da bodo drugo leto zaradi slabih odločitev Javnega holdinga Maribor oziroma slabim navodilom javnim podjetjem večmilijonsko preplačane nabave plina in elektrike. Medtem pa naj bi svetovalno podjetje A.T. Kearney prejelo kar 500 tisoč evrov nagrade za “dobro svetovanje”.  Svetovanje pa lahko opazimo, da je bilo vse prej kot dobro. Več o tem v naslednjih člankih.

Slab servis – tudi služba za odnose z mediji JHMB na vprašanja ne odgovarja

Vprašanja smo vezano na to tematiko poslali JHMB že v začetku meseca decembra, prav tako smo na njihovo službo za odnose z mediji takrat naslovili vprašanja za vsa mariborska javna podjetja. Očitno je slab servis tudi na tem področju, saj po 11 dneh nismo prejeli odgovorov na tista vprašanja. V začetku tega tedna smo na JHMB naslovili nova, konkretnejša vprašanja in tudi nanje odgovorov nismo dobili. Tako molčijo Javni holding Maribor, direktorji javnih podjetij kot mariborski župan.

Natančnejše informacije in široko zgodbo pa bomo razkrili, ko nam bodo informacije zagotovili, nenavadno molči tudi mariborski župan, ki je pri zakupu zemeljskega plina Energetike Maribor terjal takojšnje sprejemanje odgovornosti. Kot kaže, so merila za direktorje različna.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.