10:26, tor, 14. Maj

Vedno boljši v ločevanju odpadkov





V Mestni občini Maribor so komunalne službe maja zbrale 5432 ton odpadkov, kar je 152 ton več kot maja lani. So pa bili tamkajšnji prebivalci bolj vestni pri ločevanju odpadkov, saj je med mešanimi odpadki v črnih posodah pristalo za tri odstotke manj odpadkov, kažejo podatki lokalnega komunalnega podjetja Snaga Maribor.

Snaga

Mešanih je bilo maja 37 odstotkov celotne količine zbranih odpadkov, potem ko jih je bilo maja lani še 40 odstotkov. To po navedbah Snage dokazuje, da se razmišljanje ljudi vedno bolj nagiba k vestnemu ločevanju odpadkov že na izvoru samem.

Zaradi zmanjšanja deleža mešanih komunalnih odpadkov se je povečala količina zbranih bioloških odpadkov. Ta je iz lanskih 17 odstotkov narasla na 18 odstotkov. Stekla, embalaže in papirja se je nabral enak delež, za štiri odstotke pa se je povečal delež ostalih ločeno zbranih frakcij. Sicer se tudi med slednjimi še pojavljajo nečistoče, a je delež teh vedno manjši.

Maja 2011 so v Mariboru in okoliških občinah uvedli nov način zbiranja kosovnih odpadkov. Namesto dotedanjega sistema od vrat do vrat so uvedli naročniški sistem, ki zagotavlja zbiranje enkrat letno po potrebi gospodinjstev.

Kot pojasnjujejo v Snagi, se je nov sistem izkazal za uspešnega, saj ni več razmetavanja odpadkov pred hišami ali stanovanjskimi bloki. Zberejo se le tisti odpadki, ki res sodijo pod definicijo kosovnih odpadkov, še uporabni se lahko dajo v ponovno uporabo ali v nadaljnjo predelavo.

“Razvoj ločenega zbiranja je vsakoletno opazen, v mestu je postal del vsakdana in način življenja Mariborčanov. Se pa zavedamo, da je ločeno zbiranje šele začetek in le segment za zagotavljanje krožnega gospodarstva,” še pravijo v Snagi.

Pričakujejo predvsem aktiviranje gospodarstva za prevzem in predelavo vseh frakcij iz odpadkov. “Šele takrat bomo lahko govorili o reciklaži – vračanju odpadkov v ponovni materialni krog kot nadomestek za primarne surovine,” poudarjajo v Snagi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.