15:14, sob, 18. Maj

Velika večina proti samotestiranju dijakov in učencev na covid-19





V naši nedavni anketi smo vas vprašali, ali ste za prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev na covid-19, kar uvaja Vlada RS v naše srednje šole.  Prva samotestiranja naj bi se začela že v petek, 16. aprila 2021, a do tega ni prišlo.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Po napovedih vlade naj bi se prva samotestiranja dijakov izvedla že v petek, 17. aprila 2021, o čemer smo poročali tudi na našem portalu. Vlada je najavila, da bodo samotestiranja za dijake in učence višjih razredov osnovne šole prostovoljna in da lahko tisti starši učencev in dijakov, ki se strinjajo, da se njihovi otroci samotestirajo, podpišejo izjavo o soglasju. Za učence pa je začetek projekta samotestiranja predviden po prvomajskih praznikih. Gre torej za samotestiranja, ki niso obvezna, ampak prostovoljna. Če nekdo ni za prostovoljno samotestiranje, to ne pomeni, da je za obvezno.

Zamuda pri dobavi testov

Vendar se začetek samotestiranja dijakov v petek ni zgodil. Ministrstvo za zdravje je namreč sporočilo, da zaradi zamude pri dobavi testov iz skupnega evropskega naročila v Slovenijo v petek niso začeli projekta samotestiranja v srednjih šolah, kot je bilo predvideno. O novih terminih bodo dijaki in šole pravočasno obveščeni, so navedli.

Kaj pa menijo naši bralci?

Poglejmo, kakšno mnenje pa so izrazili tisti, ki so sodelovali v naši anketi, na katero je odgovorili 627 sodelujočih. Velika večina, kar 489 ali 78 odstotkov, je proti samotestiranju dijakov in učencev na covid-19. Za samotestiranje dijakov in učencev se je opredelilo 119 sodelujočih ali 19 odstotkov. Da jim je vseeno, pa je odgovorilo 19 sodelujočih ali zgolj trije odstotki od vseh.

Precej bolj zgovorni pa so bili komentatorji na družbenem omrežju Facebook pod delitvijo ankete.  Veliko jih je proti, nekateri so dodali še svoje mnenje. Npr. da so proti testiranju vseh zdravih ljudi; proti testiranju otrok in odraslih. Nekdo je razmišljal tudi o tem, da če so učitelji pocepljeni in če imamo dolgo vrsto čakajočih na cepljenje in če bo mogoče cepiti od jeseni tudi otroke, se sprašuje, ali ne bi otrokom prihranili nadležno palčko.

Nekateri so poudarili, da so proti prostovoljnemu in proti obveznemu testiranju. In tudi da se po nepotrebnem testira zdrave ljudi.

Kot rečeno, projekt prostovoljnega testiranja dijakov in učencev se kljub napovedim še ni začel.  Kdaj se bo, bo Vlada RS še sporočila.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.