VIDEO: Civilna iniciativa na Ptuju dosegla preusmeritev tranzitnega tovornega prometa

V začetku aprila je Civilna iniciativa za ptujsko obvoznico uresničila svojo napoved in z mirnim protestom v obliki neprestanega prečkanja problematične Ormoške ceste, vnovič opozorila pristojne, da so življenjske razmere ob tej cesti nevzdržne. Protest so izvedli, saj kljub njihovim prizadevanjem, zahteve po preusmeritvi tranzitnega tovornega prometa ostajajo neuslišane. Zdaj pa je končno prišlo do premika.

Gost promet na Ormoški cesti

Gost promet na Ormoški cesti

Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za kopenski promet je prejšnji teden obvestilo, da bodo s 01.06.2019 omejili tranzitni tovorni promet na celotnem območju Severovzhodne Slovenije, ter iniciativi, katere predstavnica je Sergeja Puppis Freebairn, posredovalo tudi podrobnosti ureditve. Nek korak v pozitivni smeri je sicer narejen, vendar še vedno ostaja vprašanje ureditve Ormoške ceste, ki je v tem trenutku najbolj problematična.

Sergeja Puppis Freebairn ta ukrep sicer pozdravlja, saj so si za to prizadevali s številnimi protesti, dopisi in sestanki, vendar žal ugotavlja, da ne bo veljal za ves tranzitni tovorni promet, saj bo za kamione iz območja Varaždina in Međimurja izvzeto.

Pomisleki iniciative so utemeljeni, saj so na podlagi statistike prestopov tovornih vozil na mejnih prehodih Središče in Zavrč ugotovili, da je bilo v letu 2018 kamionov iz tretjih držav le 28.643 (od skupno 319.516 težkih tovornih vozil). Glavnino težkih kamionov, ki se po vozijo po Ormoški cesti ima varaždinsko registracijo. Za potrditev te domneve bo seveda potrebno počakati na uradne številke.

Pomislekom iniciative pa pritrjuje tudi županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

1 KOMENTARJEV
VIDEO: Ptujski svetniki potrdili višje cene oskrbe s pitno vodo | Lokalec.si     30.05.2019 ob 14:55

[…] Po opravljeni redni majski seji, so ptujski mestni svetniki in svetnice nadaljevali s pred mesecem dni prekinjeno izredno sejo o Ormoški cesti. Tokrat so svetniki obnovo podprli, na ministrstvo za infrastrukturo pa so medtem naslovili več dodatnih zahtev lokalnega prebivalstva in Civilne iniciative za Ormoško cesto. Svetniki so zahtevali, da ministrstvo na Ormoški cesti prepove mednarodni tovorni tranzitni promet in ga preusmeri na avtocesto. S 1. junijem naj bi se to deloma tudi uresničilo, kot smo že poročali tukaj. […].