10:02, pon, 6. Maj

VIDEO: Ditka in Feri Lainšček sta naredila čaroben literarno-glasbeni večer v Majšperku





Festival Arsana, ki je sicer ptujski, je sinoči imel osrednji dogodek v dvorani KPC Majšperk. Tam sta nastopila Ditka in Feri Lainšček.

Turistično društvo Ptujska Gora iz občine Majšperk je želelo pripraviti nastop Ditke in Ferija Lainščka na trgu na Ptujski Gori, prav pod baziliko. A slaba vremenska napoved in popoldansko neurje sta organizatorje prepričala, da je “koncert” boljše pripraviti v dvorani Kulturno-poslovnega centra Majšperk. Tako se je zgodilo prvič, da je bil osrednji dogodek Festivala Arsana v zaprti dvorani. A prav nič manj čarobno ni bilo, saj je Ditka subtilno pela Pesmi poeta Ferija Lainška ter skupaj z očetom in glasbenim koelgom v triu poskrbela za čudovite izvedbe pesmi. Poleg Ferijevih pesmi je zapela še nekaj pesmi drugih slovenskih pesnikov. Feri Lainšček pa je prebral nekaj svojih pesmi, prav pri vsaki pa povedal tudi zgodbo, kako je nastala. Pri tem pa je poudaril ljubezen, ki preveva njegove pesmi in ne nazadnje tudi življenje.

Del glasbeno-literarnega večera v Majšperku:

Ditka nam je pred nastopom povedala, da se s Ferijem Lainščkom delno skupaj pripravita na nastop na odru, obenem pa si prepuščata svobodo. Pogovarjata se, naredita si načrt, obenem pa poslušata notranjo intuicijo. Zgodi se tudi, da kdaj kak pesem izpusti ali pa zamenja s kako drugo. Po desetih letih sodelovanja z Ditko pa Feri Lainšček pravi, da so izkušnje sodelovanja lepe, prijetne. Pa ima sam, ko ustvarja pesem, že v glavi tudi mogoče melodijo, kako bi oziroma bo zvenela? Feri pravi takole: “Nimam v mislih tega, da jo bo kdo zapel, zagotovo pa jo slišim, saj to je na nek način bistvo poezije, vsaj take poezije, kot jo jaz ustvarjam.” Pravi še, da so mu glasbeniki povedali, da verzi nosijo v sebi glasbo, “in verjetno najboljše uglasbi pesem tisti, ki to šifro odkrije oziroma nekako odkrije ritem pesmi in njeno notranjo melodijo“. Sam je še poudaril, da se z Ditko v ničemer ne omejujeta. Bistvena mu je spontanost.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.