09:48, sob, 27. Apr

VIDEO: Italijanski karabinjeri na terenu z novim sodelavcem – robot ima širok nabor dela v nevarnih situacijah





Italijanskim karabinjerjem pri delu pomaga prvi pasji robot,  ki v nevarnih situacijah lahko nadomesti specializirano vojaško osebje.

S svojo robotsko roko namreč lahko odstrani nevaren material, vključno z velikimi neeksplodiranimi pirotehničnimi sredstvi, vojaškemu osebju pa po potrebi priskrbi novo opremo. Sicer pa tudi odpira vrata, odstranjuje bombe in prepoznava kemične snovi.

Robota so poimenovali Saetta (Strela), po simbolu na stranskih vratih vozil karabinjerjev. Upravljajo ga prek tabličnega računalnika z razdalje do 150 metrov. Sposoben se je gibati na neprehodnih območjih, do katerih običajna vozila nimajo dostopa, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Saetta po obliki spominja na psa, tako se tudi giba. Hodi lahko tudi po stopnicah in drugem neravnem terenu. S pomočjo naprednih laserskih in toplotnih sistemov za zaznavanje lahko označi posamezne lokacije ali domnevne grožnje ter s posebnimi instrumenti zazna najmanjše sledi eksploziva, kemikalij in radioaktivnih snovi.

Karabinjerji so še sporočili, da Saetta predstavlja nov korak pri njihovem delu na področju novih tehnologij, ki bo še povečal učinkovitost in uspešnost njihovega dela. Ob tem so poudarili, da namen pasjega robota ni nadomestiti karabinjerje in pasje enote, temveč zmanjšati nevarnost in olajšati obvladovanje najzahtevnejših operativnih razmer.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.