04:19, tor, 30. Apr

VIDEO: Mladi gasilci v Račah pokazali, kaj znajo, za prihodnost gasilstva, se ni bati





V Občina Rače – Fram je minulo soboto mrgolelo gasilcev. A brez skrbi, ni šlo za intervencijo. Organizirali so namreč 22. državni kviz gasilske mladine, na rački osnovni šoli je potekal tako teoretični kot praktični del. Več pa v prispevku na koncu članka.

Tekmovalne ekipe, ki so na regijskih tekmovanjih zasedle najboljša mesta, so se minulo soboto pomerile še med seboj. V kategoriji pionirjev in mladincev je tekmovalo po 41 ekip, ekip pripravnikov pa je bilo 34, skupaj torej 116 ekip.

Ekipe, ki so se udeležile odprtja tekmovanja, je postrojil vodja tekmovanja Samo Steblovnik ter najvišjemu predstavniku gasilske organizacije predal poročilo. Ko so zamrli takti slovenske in gasilske himne, je povezovalec programa David Kumer lepo pozdravil prisotne goste dr. Janjo Kramer Stajnko, namestnico predsednika GZS, Renato Rupreht, predsednico Mladinskega sveta GZS, Darka Hergamasa, predsednika regijskega sveta Mariborske regije, Sama Steblovnika, regijskega poveljnika Mariborske regije, Darjo Adam Pak, predstavnico URSZR – Izpostava Maribor, Sama Rajšpa, župana Občine Rače – Fram, Rolanda Lašiča, ravnatelja OŠ Rače.

Udeležence so najprej nagovorili Rolando Lašič, ravnatelj OŠ Rače, Darja Adam Pak, predstavnica URSZR – Izpostava Maribor, in Darko Hergamas, predsednik regijskega sveta Mariborske regije, in jim zaželeli uspešno tekmovanje.

Ob zvokih koračnice Gori, gori so mladinsko tekmovalno zastavo dvignili pripravniki Gasilskega poveljstva občine Rače – Fram. Spremljal jih je Peter Hajdinjak, pomočnik za tekmovanja GPO Rače-Fram. Še preden pa so se ekipe lahko podale na tekmovalne prostore, jim je nekaj besed spregovorila Renata Rupreht, predsednica Mladinskega sveta GZS, uspešno izvedbo vaj pa jim je zaželel še vodja tekmovanja Samo Steblovnik, regijski poveljnik.

Mladi gasilci so se pogumno podali izzivom naproti

Biserka Sever, vodja priprave kviza in predsednica Mladinske komisije Regijskega sveta Mariborske regije, je tekmovalce seznanila z navodili za nemoten potek tekmovanja.

Mladina se je pogumno podala izzivom naproti. Pionirji so se preizkusili v štafetni navezavi vozlov in gasilskih spretnostih, kjer so rokovali z gasilskim orodjem, in teoretičnem delu preverjanja znanja. Mladince so čakale že malo bolj zahtevne naloge v enakih disciplinah, pripravniki pa so poleg teorije in spretnosti morali pokazati še znanje iz navezave orodja.

Poskrbljeno je bilo tudi za spremljevalni program

Poskrbljeno je bilo tudi za obtekmovalne dejavnosti, ki so se med tekmovanjem izvajale pred šolo, na parkirišču in igrišču. Lahko so si ogledali vozilo Gasilske brigade Maribor in PGD Rače, prikaz Slovenske vojske in policije. Kinološko društvo za reševalne pse REPS Maribor je predstavilo reševalno vajo. Prav tako je bil na voljo vodeni ogled Gradu Rače. Za popestritev pa je mlade gasilce čakala vožnja s turističnim vlakcem Jurčkom.

Ekipe so z mentorji nestrpno pričakovale razglasitev rezultatov, da bi izvedeli, kdo se je uvrstil v sam vrh. Razglasitve sta se poleg prej omenjenih gostov udeležila tudi Zvonko Glažar, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, in Tanja Kosi, z občinske uprave Občine Rače – Fram. Poveljnik Gasilske zveze Slovenije je prejel poročilo vodje tekmovanja o izvedbi 22. državnega kviza. Tekmovalce pa sta nato nagovorila še Samo Rajšp, župan Občine Rače – Fram, in dr. Janja Kramer Stajnko, namestnica predsednika GZS. Slednja je vse zbrane tekmovalce nagovorila s spodbudno mislijo: »Ne glede na to, kakšen rezultat boste danes dosegli, zapomnite si naslednje: Znanje, ki ga pridobimo v mladosti, se izklesa v kamen. Je bogastvo in nihče nam ga ne more odvzeti. Zato hodite po svetu odprte glave in vse, česar se naučite, širite med svoje prijatelje, pri vsem tem ne pozabite na naše gasilske vrednote, širite jih in jih živite.« Spodbudila jih je tudi, naj si pomagajo med seboj ter se spoštujejo. Poimenovala jih je za prihodnost gasilstva in izrazila, kako ponosni smo gasilci nanje. Nagovor je sklenila s čestitkami in zahvalo gostiteljem za izvedbo kviza.

Prišel je težko pričakovani trenutek, ko je predsednica B-komisije, Nina Kotar, razglasila rezultate tekmovanja.

Prva tri mesta v kategoriji pionirjev:

1. PGD OJSTRIŠKA VAS – TABOR
2. PGD PODZEMELJ
3. PGD SREDIŠČE OB DRAVI

Prva tri mesta v kategoriji mladincev:

1. PGD KOSTREVNICA
2. PGD MLINŠE
3. PGD VELIKA LOKA

Prva tri mesta v kategoriji pripravnikov:

1. PGD SELA
2. PGD LESIČNO-PILŠTANJ-ZAGORJE
3. PGD DOLGA VAS-KOČEVJE

Preostali rezultati so dosegljivi na tej POVEZAVI.

S sklepno mislijo Renate Rupreht, predsednice Mladinske komisije GZS, da je že sama uvrstitev na državno tekmovanje v kvizu velik uspeh, s čestitko in zahvalo gostiteljem za organizacijo se je končal 22. državni kviz gasilske mladine na OŠ v Račah.

Gasilska zveza Slovenije se najlepše zahvaljuje za uspešno izvedbo tekmovanja gostiteljem GZ Maribor in Mariborski regiji, Občini Rače – Fram in OŠ Rače za neizmeren posluh in pripravljenost sodelovati, enako tudi vsem sodelujočim v spremljevalnem programu in tistim, ki ste kakorkoli prispevali k uspešni izvedbi. Iskrena hvala še vsem mentorjem in sodnikom, prvim za vso vloženo energijo in srčnost pri delu z mladino, sodnikom pa za korektno delo pri sojenju.

Ne nazadnje pa na Gasilski zvezi Slovenije čestitajo še vsem ekipam za sodelovanje, v katerem so pokazali ogromno volje in znanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.