18:11, pet, 3. Maj

VIDEO: Na tokratnem soočenju mariborska kandidata za župana odgovarjala na vprašanja svetnikov





Na BK TV Maribor se je odvilo soočenje kandidatov za župana Mestne občine Maribor, v drugi krog sta se namreč uvrstila Saša Arsenovič in Franc Kangler.

Arsenovič ni želel odgovoriti na vprašanje, vezano na njegovo premoženje

Na soočenju smo se dotaknili tudi financ, saj je bilo o teh v preteklih dneh precej govora. Župana smo povprašali, koliko je “vreden”, kaj ima, a na to ni želel odgovarjati, prav tako tudi ne na vprašanja, ali so podžupanska mesta že razdeljena. Prav tako ni želel našteti nekaj vrednot, ki so mu najpomembnejše.

Franc Kangler je kar se tiče financ brez zadržkov povedal: “Kmetijska zemljišča v sosednji občini, sem solastnik apartmaja, solastnik enega stanovanja, avtomobil, čoln. To, kar imam, imam pridobljeno na pošten način.”  “A je to pošteno do mene,” pa je to, da Arsenovič ne želi sodelovati oz. odgovarjati komentiral Kangler.

Na tokratnem soočenju smo sicer glavno vlogo dali mestnim svetnikom oz. predstavnikom svetniških skupin, list in strank, ki so kandidatoma zastavili vprašanja.

LPR: Vsaki MČ milijon in vsaki KS 500.000 evrov – Da ali ne?

Lidija Divjak Mirnik – LPR:V LPR smo predlagali, da vsaki mestni četrti in krajevni skupnosti z rebalansom namenimo 15 milijonov evrov, vsaki MČ milijon in KS po 500.00 evrov. Zanima me, ali podpirate ta predlog in ali boste to z rebalansom tudi uredili? Vemo, da lahko to naredimo že na prvi ali drugi seji mestnega sveta, ki v mesecu decembru še bo. In če da, za kateri projekt konkretno bi namenili 1 milijon oz. 500.000.” 

Saša Arsenovič je dejal, da na ta način, proračuna ne moreš spraviti skozi: “Imamo veliko potreb na področju zdravstva, kulture, znanja, ki jih znamo uresničevati preko mestnega proračuna. Smo tudi prvič v zgodovini mesta dobro zastavili participatorni proračun, kjer občani sami predlagajo in sami glasujejo in smo v tistem segmentu dvignili sredstva iz pol milijona na milijon. Moja obljuba je bila, da bomo v prihodnih letih ta sredstva še zviševali skladno z zmožnostmi. Moramo končati sedanje gradnje, obljube, nove vrtce, šole in ceste, tudi uresničiti.”

Franc Kangler: “Jaz bi bil vesel, če bi lahko to kot župan storil. Vendar Lidija Divjak Mirnik dobro ve, da je proračun za prihodnje leto že porabljen. Glede na nekatere odprte projekte, ki so odprti in so podpisane pogodbe z državo in drugimi institucijami, je to nemogoče storiti takoj. 15 milijonov premestiti na MČ in KS. Vsekakor pa je v mojem programu to, da bi si želel, da bi projektno dokumentacijo v nekaterih centrih, tam, ko so nujno potrebni, po vzoru Kamnice, tudi začeli izvajati. Predvsem mislim na Studence, Pobrežje in Tezno.”

Gibanje Svoboda: Kako zadržati mlade v mestu?

Dejan Stanko – Gibanje Svoboda: “Vsi skupaj se zavedamo, da vedno več mladih odhaja iz mesta. Vedno več Mariborčanov išče zaposlitev v tujini. Pa me konkretno zanima, glede na to, da vi Franc Kangler nagovarjate mlade z video vsebinami na družbenih omrežjih, vemo, da zabava je en del življenja, ni pa vse. Konkretno me zanimajo tri stvari, ki jih bosta kot potencialna župana storila, da bodo mladi in ostali  Mariborčani ostajali v mestu in se radi vračali domov.”

Franc Kangler se je strinjal, da zabava ni vse, a je del življenja, da so mladi del Maribora in potrebujejo družbeno življenje: “Dvignili bi lahko denarna sredstva za mlade družine, v tistem delu, kjer bi jih lahko razbremenili glede nadomestila stavbnega zemljišča, za vse tiste, ki bodo začeli na novo graditi in predstavljajo mlado družino. Pomagamo lahko to, da ponudimo več ob rojstvu prvega, drugega, tretjega otroka, tudi kar se tiče vrtca. Predvsem pa je potrebno za mlade poskrbeti s prvimi zaposlitvami. Mestna občina Maribor ima možnost, in to ima v proračunu, da sofinancira prvo zaposlitev.”

Saša Arsenovič meni, da so s prenovo mesta, mladi na mesto bolj ponosni kot so bili nekoč: “To pomeni, da bodo verjetno tu lažje ostali. Že sedaj smo sofinancirali iz različnih razpisov podjetnikom opremo, ali prvo zaposlitev. Približno milijon v enem mandatu. Na forumu za gospodarstvo smo ugotovili, da bi mogoče lahko ta sredstva bolj pametno, v povezavi z gospodarstvom investirali, da bi bilo to bolj dolgotrajno in vzdržno. Ključ pri mladih, ki se odločajo, ali bodo ostali v mestu, ni samo zaposlitev, ampak jih zanima, kam bodo šli otroci v vrtce in šole, zato je v našem programu zaveza, da bomo gradili nove vrtce in šole in seveda javno najemniško dostopna stanovanja.”

Lista kolesarjev in pešcev: Imena in priimki najožjih sodelavk ali sodelavcev?

Tjaša Gojkovič – Lista kolesarjev in pešcev: “Mestna občina Maribor z vsemi pod strukturami predstavlja razvejano organizacijo, ki je en sam človek ne more obvladovati. Način in kakovost vodenja naše občine ne vpliva samo na njeno notranjo organizacijo, ampak predvsem na kakovost življenja in zadovoljstvo občanov. To je odvisno tako od osebnega odnosa županove ekipe do občanov in njihovih potreb, kot tudi od uspešnosti komunalnih investicij ter cene in kakovosti javnih storitev, ki jih občani plačujemo. Sprašujem vas po imenih in priimkih najmanj dveh najožjih sodelavk ali sodelavcev, ki jim boste kot bodoči župan zaupali podžupansko funkcijo in za katera delovna področja bodo prevzeli odgovornost.”

Franc Kangler: “O imenih je danes težko govoriti. Imel bi tri podžupane, to si Maribor zasluži, da se delo razdeli. O enem imenu lahko govorim. To bi bil podžupan Milan Mikl, ki je že bil in je že dolgoletni mestni svetnik. Drugi dve bi imenoval iz koalicije, da zagotoviš večino. Mislim, da je prav, da se v mestnem svetu in v Mariboru dela po vsebini, po potrebi občanov in mene skrbijo potrebe občanov, posledično pa tudi to, kateri so tisti podžupani, ki imajo kompetence, da lahko opravijo tako dobro delo, da bodo občani zadovoljni.”

Saša Arsenovič: “Če se bo dalo bosta najverjetneje neprofesionalno ostala Samo Peter Medved za komunalo in šport in g. Reicheinberger za arhitekturo in urbanizem, je pa to stvar koalicijskih usklajevanj. Naj pa povem, da je še veliko bolj, kot županska ekipa, ki se bolj kot ne vsaka štiri leta, ali pa tudi ne, zamenja, pomembno delovanje občinske uprave, vodje uradov in tam so največji izzivi in ponavadi se stvari zaradi njihovega dobrega dela zgodijo hitro ali pa včasih prepočasi.”

Gasilci Maribora: So v programih načrtovani tudi večji projekti na področju gasilstva?

Aleš Ciringer – Gasilci Maribora (neodvisna lista): “Moje vprašanje se seveda nanaša na to področje in sicer kako vidita svojo vlogo/odgovornost župana v tem sistemu in za katera področja smatrata, da jih je potrebno dodatno okrepiti in/ali so v svojem programu morebiti načrtovali tudi katere večje projekte na tem področju-gasilstvu?” 

Saša Arsenovič je dejal, da je varnost na našem področju ena največjih konkurenčnih prednosti, ko nagovarjamo mlade, da bi tukaj ostali, ali, da bi kdo prišel sem: “Hvala celotni strukturi, ne samo gasilcem, ampak civilni zaščiti, ki odlično opravlja svoje delo. Vedno smo zagotavljali sredstva za opremo, ker lahko le dobro opremljeni  varno opravljajo svoje delo. Ravno danes gre dopis ponovno ven. K sreči je država v prejšnji sestavi vlade kupila prepotrebna zemljišča pri Izobraževalnem centru Pekre, da bi lahko tam nastal nov regijski center, poligon, nova točka, ki ima tudi zgodovinsko zelo pomembno moč.”

Franc Kangler: “Poklicni gasilci dobro vedo, kdo je bil tisti župan, ki je veliko poskrbel za njih, kar se tiče statusa poklicnega gasilca in gasilske opreme. Žal mi je bilo, da gasilcev nismo uspeli poslati v Ameriko na izobraževanje, potrebno jih je izobraževati, predvsem pa skrbeti za opremo, vemo, da tehnologija gre naprej. Vsak dan je nova oprema, novi izzivi in potrebno je poskrbeti za gasilce, ker gasilci skrbijo za požarno varnost. Župan je tisti prvi, ki odgovarja za požarno varnost v občini.”

Stranka mladih Zeleni Evrope

Igor Jurišič – Stranka mladih – Zeleni Evrope je aktualnemu županu zastavil naslednje vprašanje: “Ko se je zgradila hitra cesta se je na pobudo takratne tovarne Vesna naredila cesta, ki gre mimo njihovega obrata in so jo skupaj uporabljali tako občani, kot industrija. Nato je občina to prodala in vpisala služnost. Danes je to iz stečajne mase odkupilo drugo podjetje zato služnosti več ni, nastala je zapornica, tovornjaki lahko normalno vstopajo na to zemljišča in izstopijo na isto cesto, ki jo uporabljajo občani. Potem, ko občani ne morejo koristiti te ceste in so v zapostavljenem položaju. Kakšen je vaš pogled in kaj boste naredili za občane?”

Saša Arsenovič je dejal, da je zaenkrat rampa tukaj dvignjena: “Kar me zelo veseli. Verjamem, da bomo prišli do dogovora, ki bo dober za podjetje in meščane, v kolikor ne, imamo plan B, ki bo omogočil stanovalcem, da bodo dostopali do svojih domov.”

Franca Kanglerja pa je povprašal: “Videli smo, da preko glasbenikov, določeni skupine nagovarjajo, hkrati vas podpira stranka SDS. Ali mislite, da je javna podpora SDS bolj v korist vam, ali bolj v korist protikandidatu?”

Odgovoril je: “Meni je vseeno, komu je v korist Tudi SDS ima svoje volivce in občane v Mariboru. Oni so dobili štiri svetnike in tudi njihovo voljo je potrebno spoštovati. Niso noben bav bav v mestu in jaz spoštujem vsakega politika in vsakega občana, ki je za kogarkoli v mestu glasoval.  Nikogar nisem prosil, oni so me podprli in sem vesel te podpore, in ne vidim nobenih težav. Če pa to služi Arsenoviču, pa je to stvar občanov.”

Levica: Kako se bosta lotila reševanje problemov dostopnosti do osnovnega zdravstva?

Tatjana Frangež – Levica: “Kako se bosta lotila reševanje problemov dostopnosti do osnovnega zdravstva. Vemo, da je v Sloveniji cca. 130.00o ljudi brez osebnega zdravnika, seveda to pomeni, da so ti ljudje tudi v Mariboru,  jaz številke nimam, morda jo vesta vidva. Vemo, da na specialistični pregled čakaš tudi v Mariboru nerazumno dolgo, na fizioterapijo čakaš skoraj leto dni. Zanima me, ali imata kakšen načrt, kako pomagati pri ohranjanju javne zdravstvene oskrbe. Ali sta pripravljena priskočiti na pomoč z nekimi projekti zdravstvenemu domu dr. Adolfa Drolca, da bi ta obdržal zdravnike, zaposloval nove, namesto, da ti odhajajo v zasebništvo. Bosta ustavila podeljevanje novih koncesij v zdravstvo? Bo občina aktivno pristopila k reševanju te težave?”

Saša Arsenovič, je med drugim dejal: “Mi to že delamo. Gradi se zdravstvena postaja Magdalena. V letu 2023, če bomo uspešni na razpisu za primarno zdravstvo s strani države, bomo gradili še trikrat večjo zdravstveno postajo Tezno. Vse je pripravljeno, projekti so pripravljeni, tako, da bomo v javnem zdravstvu omogočili boljše pogoje dele, verjamem, da bodo tudi zdravniki v javnem zdravstvu raje ostali, izjemno dobro sodelujemo v zdravstvenem domu tudi sedaj v operativi.”

Franc Kangler: “Potrebno je poznati financiranje primarne zdravstvene mreže, kot sekundarne, kar se tiče primarne, MOM je iz mojih časov in časov za mano skrbela, da so nekatere investicije tekle, vendar investicije ne rešujejo problematike zdravstva. Meni je popolnoma vseeno ali je to zasebnik, ali je v javni ali zasebni mreži. Občani želijo, da imajo svojega zdravnika, zdravnik popolnoma enako zdravi, ali je pri zasebniku ali v javnem zavodu.” Kar se tiče čakalnih dob pa: “Upam, da bo Luka Mesec to rešil, ker je to nepošteno do slovenskih zdravnikov, da če imam jaz napotnico za specialista kirurga, ali katerega drugega in grem v Avstrijo, mu plačajo, če pa imam kirurga, pa grem k zasebniku, pa zasebniku ne priznajo te napotnice in mu tu ne plačajo.”

Nova Slovenija: Zanima nas, kaj boste storili za dnevne centre zlasti za ljudi z demenco?

Zdravko Luketič – Nova Slovenija je sprva vprašanje zastavil Saši Arsenoviču: “Nova Slovenija ima v programu medgeneracijsko solidarnost, želimo si, da bi Maribor postal starejšim prijazno mesto. Zanima nas, kaj boste storili za dnevne centre zlasti za ljudi z demenco in kdaj bo prvi zgrajen.”

Arsenovič je dejal: “Imamo sprejeto strategijo, veliko ukrepov smo naredili za starejše. Cilj naš je, da se celo mesto pogleda enako, kot ga gledamo na vrtce in šole, da bomo enako umeščali tudi dnevne centre aktivnosti. Sedaj bo zaživel novi na Studencih, temu na Taboru smo pomagali, predviden je tudi na Pobrežju. In tako moramo pokriti celotno mesto, da se bodo tudi starejši zadnjih 40 let fajn imeli.” Dotaknil se je tudi oskrbe na domu.

In vprašanje, ki ga je namenil Kanglerju: “Ob vlaganju liste NSi za lokalne volitve sem dal izjavo, da se zavzemamo, da se bodo enakomerno razvijali vsi deli občine – MČ in KS, in da se bo razvojni zaostanek v čim krajšem času zmanjšal. Kaj boste v štirih letih v posamezni KS in MČ naredili, izgradili, vložili.”

Franc Kangler: “Bili ste štiri leta v koaliciji z Arsenovičem, vaš predsednik je bil član koalicije in bi lahko NSi že v tem mandatu marsikaj na tem področju tudi postorila. Ko ste bili z mano v koaliciji pa se dobro spomnite, da to, kaj smo obljubili, smo tudi storili. Lep primer je Kamnica, center Kamnica, kjer smo uredili kulturni dom in tja umestili nekatere službe javnega pomena, kot je patronaža, knjižnica, zobozdravstvo in poskrbeli za družbeno dogajanje.”

Arsenovič obljublja koordinacije vseh svetniških skupin pred sejami 

Milan Mikl iz Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Slovenije je vprašanje postavil samo Saši Arsenoviču, saj kot pravi, je s programom in vsem ostali s strani Kanglerja dovolj dobro seznanjen: “Gospod Arsenovič v tem štiriletnem mandatu, ko ste bili župan, smo mi, kot Nova ljudska stranka – Lista Franca Kanglerja, bili z desetimi svetniki. Jaz sem bil vodja teh svetnikov. Ali ste bili zadovoljni z našim delom? Ali bi kakorkoli spremenili vaše mnenje oz. vaš začetek, ko nas niste povabili niti na razgovor? Zakaj to sprašujem? Zaradi tega, ker sedaj ko vsi skupaj spremljamo soočenja, seveda veliko govorite o dialogu in o spoštovanju drug do drugega. Vi veste koliko volivcev je bilo za nami, saj smo imeli deset svetnikov. Nismo imeli pa te možnosti, da bi bili povabljeni z vaše strani, k vam, in bi seveda skupaj lahko kaj naredili. Ko je razpadala koalicija smo vedno držali besedo in marsikateri projekt, ki je bil dober za Maribor, ne za vas, za Maribor kot takšni, ne glede na to kaj je bilo v preteklosti, in kako ste nas dobesedno ignorirali, pristopili, naredili, pomagali in smo veseli, da smo. Zanima me, kako razmišljate v prihodnje glede teh mojih navedb, in ali bi, če bi imeli možnost, to napako, ki ste jo naredili na začetku mandata popravili?”

Odgovor Saše Arsenoviča: “Torej na osebni ravni smo se vsi dobro razumeli. Tudi na sejah mestnega sveta ste bili konstruktiven partner, brez velikega populizma, za kar se vam zahvaljujem, tudi niste tratili prepotrebnega časa, kot mnogi drugi. In smo se na mnogih projektnih zadevah pravzaprav razumeli, predvsem tistih, ki so bile usmerjene v gospodarski razvoj tega mesta in se vam za to tudi zahvaljujem. Je pa tako, da seveda v demokraciji ponavadi skleneš koalicijo s tistimi delaš še bolj, ker si programsko bolj usklajen in imaš lažje dosegljive hitrejše cilje. V prihodnjem mandatu pa sem se odločil, ravno zato, da ne bi bilo teh očitkov in bi bilo bolj transparentno čeprav mi smo se zadaj vedno pogovarjali, to morate tudi vi priznati gospod Mikl, da bomo imeli koordinacije vseh svetniških skupin pred sejami mestnega sveta in se bomo o stvareh pogovorili, tudi pred sejo skupaj, pravzaprav za dobrobit učinkovitosti na sami seji.”

Aljaž Bratina, iz Liste Arsenovič za Maribor, je Saša Arsenoviča vprašal: “Kako želite povezati gospodarske subjekte z lokalnim okoljem?” Saša Arsenovič je odgovoril: “Ustanovili bomo klub gospodarstvenikov, sedaj res, tu imam neko opravičilo za nazaj, ker smo ravno želeli počrpati evropska sredstvain se najbolj posvečali temu in je bilo premalo dialoga z gospodarstvom. Bilo ga je seveda, tudi z Univerzo, UKC-jem, Nadškofijo … Ampak sedaj bomo imeli redna srečanja na tri mesece, ker mislim da je tu v gospodarstvu še veliko znanja in potenciala, da lahko skupaj naredimo več.” 

Franca Kanglerja pa je Bratina vprašal: “Katere tri projekte realizirane v zadnjih štirih letih bi pohvalili?”

Franc Kangler mu je odgovoril: “Je za pohvalit več projektov v mestu. Meni je všeč promenada, ki je klicala že v mojem času po spremembah, po obnovi. Vendar so bile tam takšen in drugačne spomeniškega varstva, kjer se je usklajevalo. Glavni trg je zdaj, kar se mene tiče, zelo lep. Drugo vprašanje pa je, kako je učinkovit, če je bilo vse tako kot je potrebno, kar se tiče pridobivanja evropskih sredstev in investicije. Rotovž je še iz mojim časov in sem vesel, da bo knjižnica in center Rotovž dobil svojo priložnost, nove prostore. To so projekti, ki so bili zasnovani že v tistem mojem obdobju in tukaj bodimo iskreni, Maribor to potrebuje. Ampak Maribor ni samo center, Maribor je celotno mesto, tudi mestne četrti in krajevne skupnosti.”

Povabili smo tudi SDS in SD, ki pa niso našli časa.

Gibanje Svoboda podprlo Arsenoviča, Kangler meni, da gre zgolj za podporo iz Ljubljane

Včeraj popoldne je Gibanje Svoboda javno podprlo aktualnega župana, ki meni, da jih je prepričal z dosedanjim delom, odličnimi sodelavci in jasnimi vizijami. “Verjetno gre za podporo iz Ljubljano ne iz Maribora. Kolikor je meni znano, so nekateri zelo slabe volje v Mariboru zaradi podpore v Ljubljani. Jaz sem prepričan, da bo Svoboda podpirala te projekt,e ki jih imamo v mestu in tej regiji,” je podporo komentiral Franc Kangler in dodal, da ni prepričan, da bo mariborska Svoboda podpirala aktualnega župana.

Soočenje si lahko sicer ogledate TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.