00:21, sob, 27. Apr

VIDEO: Natalie Cvikl Postružnik: Za enakovrednost žensk se je treba boriti vsak dan in to na sistemski, zakonodajni ravni





Ob dnevu žena smo govorili z Natalie Cvikl Postružnik, ki že vrsto let vodi projekte spodbujanja in povezovanja žensk ali pa v njih sodeluje – tako v Sloveniji kot v tujini. Poudarja, da je pomembno, da se tudi na sistemski in zakonodajni ravni zagotovi enakopravnost žensk. Odgovarja tudi na vprašanje, kakšne so ženske druga do druge.

Natalie Cvikl Postružnik iz Insights opaža pri svojem delu, namenjenemu boljšemu položaju žensk in njihovem povezovanju, več stvari. Na prvem mestu to, da se je treba s tem ukvarjati vse leto, ne samo osmega in devetega marca. Zato poziva vse, da se ukvarjajo s tem vse leto. Na drugem mestu pa, da je ženska ženski večkrat volk, namesto da bi skupaj sodelovali in si pomagali. Pravi, da bi  le tako lahko prebile stekleni strop in prišle iz labirinta. Na tretjem mestu pa poudarja, da ne zadostujejo samo dobra volja,  mreženje, podpora, govorjenje o tem, ampak da so dejansko največji napredek na tem področju naredile tiste države, ki so spremenile, sprejele zakonodajo.  To pa pomeni od obveznih kvot, delež žensk v javni upravi,v nadzornih svetih. Pa tudi infrastruktura vsega tega. Izrazito vidno je to pri ženskah, ki se v svojih aktivnih letih odločajo za družino, hkrati pa so takrat na višku svoje karierne poti. Takrat potrebujejo podporo in urejeno infrastrukturo.

Natalie Cvikl Postružnik

Sama sodeluje preko Insights tudi pri mednarodnih projektih spodbujanja in pomoči ženskam. Tako v mednarodnih projektih na Balkanu, v Makedoniji, kjer imajo projekt  “Equal power to the women”.  V Sloveniji pa je del mreže “Ona ve”.

Projekte in svoje poglede na boj za enakovrednost žensk je predstavila v tem pogovoru

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.