07:39, pon, 6. Maj

VIDEO: O namestitvah v hotelu Veter spregovorila direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov. Svetniki želeli, da županja sklene sporazum





Na 10. seji Občinskega sveta Občine Ruše bi morali na dnevnem redu obravnavati tudi točko “Informacija v zvezi z nastanitvijo oseb iz Ukrajine, ki imajo v Sloveniji priznano začasno zaščito”. Gre za temo, ki je v preteklih dneh povzročila precej nelagodja med občani Ruš. Informacija je namreč številne zelo vznemirila. Več lahko preberete TUKAJ.

Svetniki občine Ruše so pred glasovanjem za proračun 2024 obstruirali občinsko sejo. Izrazili so nezadovoljstvo nad pripravo proračuna, nekateri so menili, da proračun ni investicijsko naravnan, prav tako jih je zmotilo neupoštevanje županje pri želji, da na dnevni red uvrsti poročilo nadzornega odbora. Zato so se pred glasovanjem vstali in sejo obstruirali. So pa pred tem napovedali, da želijo po tej točki sejo nadaljevati, vendar se županja Ruš Urška Repolusk za to ni odločila.

“Želimo, da lokalno okolje dobi prave informacije”

Poročevalka pri omenjeni točki bi morala biti Katarina Štrukelj, direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. “Bistveno za odpiranje novih lokacij je sodelovanje z lokalno skupnostjo. Glede na to da smo v teh dneh bili priča napačnim informacijam, ki so se širile v tej okolici, je bil moj namen, da natančno predstavim, za katero kategorijo oseb gre in o čem se pogovarjamo, o čem obstaja možnost,” je dejala po seji.

Razpis je v fazi pregledovanja ponudb

“Tukaj bi bile nameščene osebe, ki imajo v Sloveniji priznano začasno zaščito po Zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb, torej državljani oz. državljanke Ukrajine z otroki,” je povedala. Poudarila je, da ne gre za azilni dom, ampak izključno center, kjer bodo nameščene osebe s priznano zaščito.

“Iskali smo različne kapacitete za osebe, ki jih pokriva naš urad. Res je bil razpis za pet let, a mi ne vemo, kako dolgo, v bistvu začasna zaščita naj bi trajala eno leto plus še eno leto.  Evropska komisija se je odločila zaradi razmer, da podaljša še za leto dni. In mi ne vemo, kaj se bo zgodilo drugo leto,”  je še povedala. Če je bila prva informacija, da bi namestili okoli 50 oseb, je ta številka danes višja. Kapacitete hotela so sicer za 100 oseb.

Želeli, da županja sklene sporazum

Gibanje Svoboda, ZA – Združena akcija in 2×2 Neodvisna lista so na tej točki želeli predlagati sklep, a niso imeli te možnosti. Darko Knez, Gibanje Svoboda, je po seji dejal, da ga žalosti, da se županja ni odločila nadaljevati seje: “Mi kot občinski svet nimamo pristojnosti sprejemati sklepov, sploh pa ne zaradi tega, ker gre za odnos države z lastnikom hotela. Predlagati smo želeli sklep, ki predlaga, da se zadolži županja za sklenitev nekega sporazuma z Uradom za oskrbo in integracijo migrantov na eni strani, na drugi strani z občino, lahko pa kakšen tripartitni sporazum in se priključi še lastnik hotela in da dorečemo, kakšna je vloga katerega.”

Poročali smo že, da so svetniki sicer sejo želeli nadaljevati, a to bi morala odobriti županja, ki pa se za to ni odločila. Županja Urška Repolusk nam je po seji dejala, da namestitve podpira. Več v izjavi spodaj.

Ali bodo sklicali izredno sejo in ali bo točka umeščena na prihodnjo redno, še ni znano.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.