02:17, tor, 30. Apr

VIDEO: Pretresljivi prizori iz Dubaja, padla rekordna količina padavin





Potem ko je v torek v delih Združenih arabskih emiratov padla rekordna količina padavin, so v Dubaju danes zaprte šole, številne ceste so poplavljene, prav tako je ohromljen letalski promet. Odpovedana sta tudi popoldanska leta med Dubajem in Ljubljano. Slovensko zunanje ministrstvo državljane opozarja, naj ne prihajajo na poplavljeno letališče.

Dubaj in okoliške kraje so prizadele obsežne poplave, potem ko je v torek v delih Združenih arabskih emiratov v zgolj enem dnevu padlo 254 milimetrov dežja. Takšno količino padavin sicer v puščavski državi običajno zabeležijo v obdobju skoraj dveh let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi posledic vremenske ujme je umrla najmanj ena oseba, poročajo tudi o hudem prometnem kaosu, saj so poplavljene številne avtoceste in lokalne ceste, prekinjene so povezave z vlaki in podzemno železnico. Poplavljeno je tudi letališče v Dubaju, kjer prihaja do zamud in odpovedi letov.

Oblasti vsem potnikom svetujejo, naj ne potujejo na dubajsko letališče, ki je po obsegu prometa med najbolj obremenjenimi na svetu. “Še vedno prihaja do zamud in preusmeritev letov (…) Prizadevamo si, da bi v zelo težkih razmerah čim prej obnovili delovanje,” je dejal tiskovni predstavnik letališča.

Odpovedan je tudi današnji let med Dubajem in Ljubljano, ki naj bi na ljubljanskem letališču pristal ob 13.30, in let iz Ljubljane v Dubaj z načrtovanim odhodom ob 14.30.

“Zaradi vremenske ujme je poplavljeno letališče v Dubaju, ki ostaja zaprto. Potnike prosijo, da ne prihajajo na letališče in da preverijo status svojega leta neposredno pri letalski družbi ter si zagotovijo dodaten čas za prihod na letališče,” je na omrežju X opozorilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Dodajajo, da je slovenskim državljanom za nujno konzularno pomoč na voljo veleposlaništvo v Abu Dabiju.

V Združenih arabskih emiratih je v torek po podatkih tamkajšnjih oblasti padlo največ dežja v enem dnevu od začetka beleženja leta 1949, še navaja AFP. Vremenska ujma je prizadela tudi nekatere sosednje države, med njimi Bahrajn in Oman, kjer je zaradi posledic hudega deževja umrlo 18 ljudi, med njimi več otrok.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.