14:04, čet, 2. Maj

VIDEO: Ptujska komunala izgubo na javnem delu pokrivala s tržnimi prihodki





Ptujsko komunalno podjetje je uspešno prebrodilo lansko leto, ki je bilo tudi zanj v znamenju energetske draginje, zaradi lokalnih volitev pa mu, podobno kot drugim komunalnim podjetjem po državi, ni uspelo podražiti svojih storitev. To jim je po besedah direktorja Janka Širca povzročilo kar nekaj izgube na področju gospodarskih javnih služb.

Kot je Širec, od nedavnega tudi predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva, povedal na današnji novinarski konferenci, je na področju oskrbe z vodo negativni rezultat po njegovem povzročila predvsem bistveno višja cena elektrike od tiste, ki je bila upoštevana v ceni.

Kljub temu so po zaslugi tržnih storitev omenjeno izgubo pokrili in leto vseeno končali z dobičkom. Lotili so se namreč kar nekaj večjih projektov, pri čemer jih je približno polovica takih, do katerih so prišli po t.i. inhouse naročilu, za nekatere pa so skupaj z drugimi izvajalci uspešno nastopali na javnih razpisih.

“To priča o tem, da ne drži, da bi bili pri tržnih naročilih za naše občine ustanoviteljice predragi, glede na to, da nam uspeva tudi na drugih razpisih na trgu,” je dejal Širec in dodal, da glede na to, kakšno je bilo podjetje pred desetletjem ob njegovem prihodu, danes poslujejo precej uspešneje, ves čas so tudi likvidni in solventni.

Opozoril pa je tudi na zastarel vodovodni sistem, zaradi katerega beležijo kar 20-odstotne izgube, kar pri 4,5 milijona kubičnih metrov načrpane vode letno pomeni skoraj milijon kubičnih metrov, ki jih spustijo nazaj v podtalnico.

Hkrati je zagotovil, da je kakovost vode dobra, saj letno na celotnem sistemu vzamejo okoli 1500 vzorcev, od tega okoli tisoč za mikrobiološke preiskave, 400 za osnovne kemijske preiskave, okoli 60 vzorcev pa so lani namenili nadzoru nad pesticidi.

“Odmikov od dovoljenih mej praktično ni bilo, dva primera sta bila pri pesticidih. Ko pride do tega, s tem takoj seznanimo inšpektorja za zdravje. V teh primerih je vselej ugotovil, da je voda uporabna in neoporečna. Ne glede na pomisleke v našem okolju menim, da pijemo eno od boljših vod v slovenskem prostoru,” je dejal Širec.

Ob tem je tudi poudaril, da bo za zadržanje vsaj sedanjega stanja treba zelo hitro kaj narediti v bližnji prihodnosti, saj so starejši globinski vodnjaki vsako leto manj izdatni in jih bo treba čim prej nadomestiti z novimi. Za zdaj sta v sklopu projekta ptujske občine predvidena dva, direktor pa upa, da bo čim prej prišlo tudi do realizacije načrtov.

Spregovoril tudi o odlaganju komunalnega blata

Ena od vročih tem v zadnjih letih je bili tudi odlaganje komunalnega blata, še posebej za ptujsko podjetje, katerega blato se je znašlo nelegalno odloženo na območju Pivole. Kot je povedal, komunala ni na nobeni zatožni klopi, zaključen je tudi inšpekcijski postopek, ki pri njih ni ugotovil nobenih nepravilnosti. V kazenskih postopkih zoper osumljene za okoljski kriminal zato njihovi predstavniki sodelujejo samo kot priče.

V zvezi s tem je dobra novica tudi ta, da jim je pred kratkim vendarle uspelo zaključiti razpis za izbiro prevzemnika komunalnega blata. Širec je prepričan, da so uspeli skleniti štiriletni dogovor po eni najnižjih cen v Sloveniji, 122 evrov po toni, kar se bo poznalo tudi pri spremembi cen, ki bodo tokrat šle nekoliko navzdol.

Na Ptuju so tako že potrdili znižanje cene za kanalizacijo, v kratkem bodo enako storili tudi glede vodooskrbe, s čimer naj bi položnice v povprečju padle za štiri evre. “Ne poznam primera, da bi katera komunala v Sloveniji zniževala cene, je pa res, da smo to ob podražitvah tudi obljubili,” je še dodal direktor ptujske komunale.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.