07:31, pon, 29. Apr

VIDEO: Soočili so se mariborski kandidati za župana, ki jim po raziskavi kaže najbolje





Na BK TV se je odvilo finalno soočenje kandidatov za župana oz. županjo Mestne občine Maribor. Gostje so bili: Lidija Divjak Mirnik, Vojko Flis, Franc Kangler in Saša Arsenovič.

Kateri so ključni projekti županskih kandidatov?

Saša Arsenovič je povedal, da so prioritetni projekti najprej vezani na vzgojno varstvene in izobraževalne ustanove: “Sedaj smo morali počrpati EU denar, sedaj pride čas, da gremo pravilno graditi nove svetle vrtce, nove šole. Tam, kjer se nam povečuje prebivalstvo. Dokončali bomo zdravstveno postajo Magdalena, pričeli graditi zdravstveno postajo Tezno. Upam, da bomo našli sogovornika Ministrstva za zdravja in pravilno umestili v prostor tako UKC kot izobraževalnr programe medicinske fakultete.”

Vojko Flis je kot primarni projekt izpostavil ureditev vode v tistih predelih mesta, kjer te nimajo in to označil kot sramotno. “Takoj za tem je potrebno poskrbeti za vrtce in šole, osnovne šole je potrebno vzdrževati, Maribor je vendarle univerzitetno mesto in je ponosen na to, da ima znanje v tem mestu dodano vrednost.”

“V nedeljo bomo odločali pravzaprav o naši prihodnosti. Imamo dva, ki sta svojo priložnost že imela in pokazala, kaj znata in imamo dva, ki prinašava spremembo,” je povedala Lidija Divjak Mirnik in dodala: “Gremo na pot, ki si jo Maribor zasluži, to je pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti.” Med drugim se ji zdi ključno: “Dali bomo štipendije vsakemu dijaku v Mariboru, zato, da bomo tudi mlade obdržali v mestu.”

Franc Kangler je dejal: “Pomembno je sledeče, ne glede na to, kdo bo župan, je najbolj pomembno to, da počrpamo evropski denar. 2021-2027 tukaj imamo EU denar v tej finančni perspektivi. Te projekte, ki jih je Arsenovič naštel, so nekateri v zaključni fazi, nekateri pa v začetni. In te bo potrebno sfinancirati in zaključiti in dobiti EU denar, to je prva naloga, da si mariborska občina opomore, in tudi občani. Potrebno bo začeti obnavljati tudi ceste.” Prepričan je, da se premalo naredi za mlade.

Finalno soočenje si lahko ogledate spodaj:

Soočenje je bilo pripravljeno v sodelovanju osrednjih mariborski medijev BK TV, Lokalec.si, Večer, Radio City  in Maribor24.si. 

Podjetja, ki delajo v okviru holdinga, posodila denar Marpromu

Kandidati so se dotaknili Javnega holdinga Maribor. Velikokrat se poudarja, da je bil ustanovljen kot boljši servis občanom, velikokrat se govori o dobičkih. Trenutnega župana Sašo Arsenoviča smo povprašali, ali mu je znano, zakaj je moral Marprom vzeti nekaj manj kot pol milijona evrov kredita. “Če ciljate na zadnje obdobje, pa ni najel kredita pri bankah in zato plačeval obresti, ampak se je pokazal dober namen in dosežen cilj holdinga, da so lahko podjetja, ki boljše delajo v okviru holdinga, posodila denar Marpromu, tako da ni šlo naprej v obremenjevanje proračuna.” Konkretno ni znal pojasniti, čemu je bil denar namenjen.

“Moje stališče je jasno, za delavce je potrebno poskrbeti, če je potrebno vzeti kredit za regres, ga je potrebno vzeti, ker si ljudje, ki zelo pridno delajo, če govorimo o Snagi, Nigradu, tudi Marpromu, zaslužijo, da se jih korektno plača,” je to pokomentirala Lidija Divjak Mirnik. Dodala je, da je holding postal “molzna krava brez dna”. Problem vidi v tem, da so se stroški, ki jih firme plačujejo holdingu, povečali tudi za sto odstotkov: “Plan je bil dober,  na papirju je izgledal zelo dobra rešitev, ampak v praksi se je zadeva izjalovila.”

“Holding je na nek način umetno tvoril dobre rezultate”

Franc Kangler je odgovoril na vprašanje, ali bi morali zato zaprositi odobritev pri županu ali mestnem svetu: “Ne, saj poznamo zakon o gospodarskih družbah, Marprom je sestavni del holdinga, se pravi, da direktor Marproma odgovarja direktorju holdinga, in če je direktor holdinga odobril posojilo oz. finančno pomoč, ki se bo na nek način obračunala in vrnila, potem tu ne gre za bremenitev občinskih sredstev, ampak je to stvar poslovanja med holdingom in Marpromom. Jaz sem prepričan, da so se odločili za pravo potezo, glede na to, da je zima pred vrati in da Maribor potrebuje zimski turizem, Mariborčani bi radi smučali in če je šel denar za ta namen, da bodo zagnali zimsko sezono, potem je v redu.” 

Dodal pa je, da se mu zdi nesmiselno, da se nekdo pohvali, kakšne dobre rezultate ima holding: “Holding je na neki način umetno tvoril dobre rezultate, imajo podjetja, ki delajo v holdingu, delajo pa kdo? Nigrad, Snaga, Vodovod, Energetika, Pogrebno podjetje. Če bi šli njihove prihodke gledati zadnjih deset let, so vsako leto večji, zato bomo pričakovali, da so večji tudi prihodki holdinga.”

Kangler je izpostavil skrb, da je MOM v finančnih težavah in da od niti ene banke ni dobila premostitvenih kreditov.

Delavci nekaterih podjetij naj bi razmišljali o stavkah

Vojka Flisa smo povprašali, ali meni, da so dobički posledica tega, kar občani na višjih položnicah plačujejo: “Seveda, saj se holding v pretežnem delu financira iz žepov meščank in meščanov. Nenavadno je, da nekatera podjetja, po tem, kar slišimo, izkazujejo primanjkljaj. Najbrž je bil holding ustanovljen tudi zato, da je poslovanje podjetij znotraj holdinga relativno nepregledno. Slišimo pa, da so dobički takšni, da to nekako ne gre skupaj, da iz lastnega žepa plačujemo te dobičke, delavci pa so na robu preživetja.” Po njegovih informacijah so delavci razmišljali tudi o stavki. Arsenovič je zavrnil, da naj bi nekatera podjetja izkazovala primanjkljaj.

Meni, da je bil Alan Perc upravičeno razrešen

Arsenovič je v preteklosti večkrat izrazil nezadovoljstvo nad Alanom Percem, nekdanjim direktorjem Energetike Maribor. Tema, ki je dolgo razburjala občane in na katera vprašanja še danes nismo dobili vseh odgovorov. Povprašali smo ga, ali meni, da so Perca nadzorniki upravičeno razrešili. “Več kot upravičeno,” je dejal in dodal: “On je bil pravno pravilno razrešen, potem pa je prišlo do druge točke, kjer se je bilo potrebno pogovoriti o delovno pravni pogodbi in so javnost in svetniki pred mano izvedeli za ta  dogovor, ki pa je bil vsekakor boljši  kot tožba, ki je grozila za 360.000 evrov.” 

Vprašanja so za županske kandidate pripravili tudi na Večeru, zastavil jih je Aljoša Peršak: 

Vprašanje za Franca Kanglerja: Od vseh županskih kandidatov imate največ izkušenj z nacionalno politiko. Kako si razlagate dejstvo, da vladajoča stranka Gibanje Svoboda ni podprla Arsenoviča. Kaj si osebno mislite, da so razlogi za to? Mu štejete to v plus ali minus?

“Ne v plus ne v minus, vsaka politična stranka ima svoj program, svojo vsebino. Na predzadnjih volitvah je gospod Arsenovič, če se ne motim, kandidiral na predlog SMC s podporo. Vem, da se je enkrat ali dvakrat dobil z Golobom, kaj je bila tema pogovora, lahko tukaj pojasni gospod Arsenovič. Jaz mislim, da gospod Golob želi imeti v Mariboru svojega župana, zato ima svojega kandidata oz. ima zraven še kandidatko. Če je to njihova dobra politična igra, se bo prav gotovo 20. novembra izkazalo, ali je bila poteza Svobode dobra. Jaz sem prepričan bolj ne kot ja.”

Vprašanje za Vojka Flisa: Vi pa ste kandidat Svobode in v soočenjih napadate le župana Arsenoviča, med tem, ko ste do vašega glavnega konkurenta za drugi krog  Kanglerja zelo prizanesljivi. Kako naj si to razlagamo? Prosim za konkreten odgovor. Ali verjamete Kanglerju, da je bil iskren, ko je na Večerovem soočenju obžaloval radarje?

“Gospoda Arsenoviča ne napadam. V dialogu z mano, milo rečeno, ima kakšen zdrs, in na to se je potrebno odzvati. Kadar je gospod Kangler z mano v dialogu, ni nikoli žaljiv, kar se pa tiče tega, kdo je tekmec na predvolilni tekmi, ko gre za volitve … Danes je gospod Arsenovič povedal, da njegova ekipa računa, da bo izvoljena v prvem krogu, tako da je očitno, da imajo različni ljudje, različne poglede, kdo so tekmeci med seboj. Ja, seveda verjamem, zakaj pa ne, saj je dal težke izkušnje skozi in iz njih je vendarle potegnil neke zaključke.”

Vprašanje za Lidijo Divjak Mirnik: Kot podpornica Gibanja Svoboda v soočenju zelo šparate gospoda Flisa. Ali se vam zdi človek, ki se je o podpori za kandidaturo pogovarjal z dvema strankama, iskren ali preračunljiv, in čigav poraz bo, če gospod Flis ne bo zmagal na teh volitvah ali se celo ne bo uvrstil v drugi krog. Bo to poraz Gibanja Svoboda in premiera Goloba?

“Jaz verjamem, da bodo ljudje 20. novembra, v nedeljo, odločili tako, kot mislijo, da je prav, zato, ker znajo Mariborčani razmišljati s svojo glavo, to so že neštetokrat dokazali in na teh volitvah bo ultimativna zmaga dobrega nad zlom, svetlobe nad temo, zato, ker se bo Maribor v nedeljo zbudil osvobojen.”

Vprašanje za Saša Arsenoviča: Iz vaših duelov z gospodom Flisom, ki jih je več, kot z gospodom Kanglerjem, lahko razberemo, da se gospoda Flisa bistveno bolj bojite, kot morebitnega nasprotnika v drugem krogu. Se bojite, da bi vam lahko odnesel celo zmago, ob enem pa se ne bojite tega, da bi vam zaradi vašega odnosa do gospoda Flisa, premier Golob še bolj zaprl vrata, če boste ponovno župan?

“Vsekakor cenim gospoda Goloba, razumem to, kot eno volilno bitko, če on ni podprl mene, ima svojega kandidata, je moja legitimna pravica, da pokažem v soočenjih to, kar mislim, da smo naredili v tem mandatu, kar mi gospod Flis ves čas relativizira, če bi šli gledati število, kolikokrat je omenil moje ime v slabem kontekstu in od gospoda Kanglerja bi prišli do odgovora, ki ga prej niste dobili, ko ste vprašali konkretno. Drugo vprašanje je bilo, če se koga bojim, ne nobenega se bojim in se nikoli nisem. Sem edini nestrankarski kandidat, edini, ki sem preveril voljo ljudstva, zbral podpise, vsi drugi so se dali kandidirati s strani strank. Sem tudi drugače neodvisen, delam samo za vse občane in pričakujem, da ljudje vidijo, slišijo, čutijo, kaj se je v zadnjih štirih letih zgodilo, kakšno je bilo mesto pred štirimi leti in kakšno je danes, in ta zasluga gre seveda mojim vsem sodelavcem, direktorjem javnih podjetij, zavodom, za kar se jim tudi zahvaljujem.”

 

 

Več sledi.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.