00:54, tor, 14. Maj

VIDEO: Tonin v Mariboru o odpravljanju regionalnih razlik v Sloveniji, krepitvi vloge občin in lokalne samouprave





Predsednik NSi Matej Tonin je danes v Mariboru predstavil predloge NSi za krepitev slovenskih občin in naše lokalne samouprave. Trije kandidati za župane iz vrst NSi pa so predstavili svoje predloge in projekte za izboljšanje življenja v občinah. To so Bernard Memon, kandidat za župana Maribora, aktualni župan in kandidat za naslednji mandat v Sveti Trojici v Slov. goricah David Klobasa ter kandidatka NSi za županjo MO Ljubljana Mojca Sojar.

“V NSi verjamemo, da je prispevek slovenskih občin k napredku Slovenije ključnega pomena. Občine so tiste, ki pomembno vplivajo na kvaliteto našega življenja in najbolj učinkovito odpravljajo regionalne razlike v Sloveniji. Z naslednjim tednom vstopamo v sklepni del kampanje za lokalne volitve, ki bodo 20. novembra. Zato želimo ob tej priložnosti predstaviti nekaj predlogov za krepitev slovenskih občin in naše lokalne samouprave,” so zapisali v sporočilu NSi. Sam Matej Tonin, predsednik NSi, pa je danes opisal tri predloge:
– sprejetje paketa pomoči za slovenske občine v višini 100 milijonov evrov za spopad z dražjimi cenami energentov v javnih zavodih (vrtci, šole, muzeji, knjižnice …),
– prenos pristojnosti pri izdaji gradbenih dovoljenj s strani upravnih enot na občine in
– debirokratizacija postopkov pri izvedbi prireditev.

Tonin je pozval, naj se ljudje udeležijo lokalnih volitev, nato pa razložil vsebino vseh treh predlogov. Poudaril je, da občine najbolj vedo, kako odpravljati regionalne razlike: “Prav skladen regionalen razvoj in to, da imajo vsi deli Slovenije enake možnosti pri razvoju, je bila naša ključna politika. Odpravljanje teh razlik je najbolje delala občina in občine širom Slovenije.” Napovedal je, da bo NSi v Državnem zboru predlagala nekaj popravkov slovenske zakonodaje, med drugim dva popravka proračuna. Z enim za boljše delovanje javnih zavodov z dodatnimi 20 milijoni evri zaradi energetske krize, z drugim pa za gradnjo stanovanj zagotoviti 100 milijonov evrov. Za ta popravka bodo vložili amandma. Naslednji popravek pa je po zgledu Avstrije, da bi se z države prenesla izdaja gradbenih dovoljenj na občine. Tonin pravi, da bi to bistveno pospešilo samo gradnjo. Pravi namreč, da so občine tiste, ki najbolj poznajo svoj teren.

Kandidati za župane s svojimi predlogi za izboljšanje kvalitete življenja v občinah

O svojih predlogih in projektih za izboljšanje življenja v občinah pa so spregovorili tudi predsednik Kluba županov in svetnikov NSi ter kandidat za župana občine Sveta Trojica v Slovenskih Goricah David Klobasa, kandidat NSi za župana MO Maribor Bernard Memon in kandidatka NSi za županjo MO Ljubljana Mojca Sojar.

Mojca Solar za več stanovanj za mlade in boljše pogoje za mlade družine

Mojca Sojar je tako povedala, da je odločitev za kandidaturo za župana MO Ljubljana dejansko odločitev poguma. Izpostavila je, da je v Ljubljani 47 javnih šol in štiri zasebne šole, 27 vrtcev. Vsi delujejo v skoraj 800 objektih. To je po njenem veliko objektov za vzdrževanje., tudi za ogrevanje. Izpostavila je, da so bili objekti v zadnjih letih energetsko saniranih, da pa gre še za druge javne zavode, ki niso, pa je zanje treba poskrbeti. Rada bi poskrbela, da bo več stanovanj na voljo za mlade družine in omogočiti mladim, da si najdejo primeren poklic, primerno službo, da bodo v Ljubljani dostojanstveno živeli.

David Klobasa o povezovanju županov in primerih prakse v občinah

David Klobasa, predsednik Kluba županov in svetnikov NSi ter kandidat za župana občine Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, je dejal, da so župani tisti, ki so med ljudmi. Omejeni so na štiri leta, ki morajo biti produktivni. “Mislim, da smo dokazali, da je naše delo prineslo pozitivne rezultate. Verjamem, da celoten klub županov Nove Slovenije deluje operativno in da smo eni redkih, ki delujemo operativno. V samem klubu se povezujemo z različnimi projekti,” je dejal Klobasa in dodal, da verjame, da lahko določene projekte enih občin se izpelje tudi v drugih občinah. Želi si, da bi bili vsi trije predlogi sprejeti. Povzel je, da so podražitve energentov prizadele tudi občinske proračune, ki so ostali na isti ravni, medtem ko se je drugo dražilo.

Bernard Memon za zmanjševanje stroškov občanov

Bernard Memon, kandidat NSi za župana MO Maribor, je strnil točke svojega programa in poudaril, da bi rad zmanjšal stisko občanov z znižanjem stroškov, nato pa še Zeleni Maribor in Podjetniški Maribor. Rad bi ustanovil krizno skupino, ki bi se ukvarjala s tem, da bi občani imeli manj stroškov in eno položnico za podjetja, ki so v javnem holdingu. Kar se tiče energetske samooskrbe, pa bi rad uveljavil točko Zeleni Maribor s sončnimi elektrarnami na strehah javnih zgradb. On je tudi za izkoristek reke Drave za potrebe izgradnje toplotne črpalke in daljinskega ogrevanja. Pa tudi, da bi bilo treba vsem občanom zagotoviti pitno vodo. Za Podjetno mesto Maribor pa je omenil, da je kar nekaj projektov obstalo, sam pa je prepričan, da bi morali teči naprej, da bi lahko mali podjetniki in srednji podjetniki živijo. Omenil je, da je potencial letališča še vedno neizkoriščen.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.