01:13, sob, 27. Apr

VIDEO: Uspešna izstrelitev slovenskega satelita TRISAT-R v vesolje





Pravkar so v Francoski Gvajani uspešno izstrelili satelit TRISAT-R, ki je plod dela in znanja Univerze v Mariboru.

Danes ob 13.13 bi ga pravzaprav morali izstreliti, pa je prišlo do zamaknitve.

Izstrelitev satelita TRISAT-R. VIr: ESA

Na Univerzo v Mariboru je ta izjemno pomemben dogodek prišel pospremiti tudi minister za gospodarstvo in razvoj Matjaž Han, ki je med neposrednim prenosom iz Francoske Gvajane naši ekipi poudaril, da bo ministrstvo še naprej spodbujalo razvoj visoke tehnologije, saj vidi v tem priložnost naše države. Ob tem pa tudi, da je Maribor lahko ponosen ob današnjem dnevu, ne nazadnje sta “mariborska fakulteta in mariborska univerza dokazali, da je tukaj znanje, ki ga je treba absolutno izkoristiti.”

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je izpostavil, da gre za širok projekt in ne zadeva samo razvoja vesoljske tehnologije, ampak so njegovi rezultati pomembni še marsikje drugje. Nadaljnji razvoj pa bo zagotovo šel v smeri razvijanja novih tehnologij, tudi širjenja področij na mikrosatelite, ki bo podpiral večje sisteme. To pa pomeni za Univerzo v Mariboru dolgoročno pot, ki jo uspešno pelje v tesnem sodelovanju z industrijo. Unvierza se s tem širi tudi v evropski prostor.

Vodja projekta TRISAT na FERI, Univerza v Mariboru je Iztok Kramberger je poudaril, da ne glede na to, ali je danes satelit TRISAT izstreljen ali ne, je to izjemno uspešen projekt, saj gre za velik korak. “Tukaj smo Slovenci pionirji na tokratni misiji, segamo zelo visoko, je drzen korak, izjemno rizičen korak,” je dejal Kramberger in dodal, da gre za tri korake v taki misiji. Prva je priprava in izdelava takega satelita, verifikacija satelita, nato utirjanje z nosilno raketo, nato pa vzpostavljanje komunikacije in vzpostavljanje pravilnega delovanja. Prvi korak je bil uspešeno zaključen.

Tomaž Rotovnik, direktor podjetja Skylabs, ki je Univerzi v Mariboru dal na voljo infrastrukturo in zemljišče za zemeljsko postajo, pa je izpostavil, da ne gre samo vzpostavitev te misije, ampak da gledajo še naprej. Zemeljska postaja je namreč ključna, imeti zemeljsko postajo namreč pomeni, da bodo lahko to infrastrukturo imeli še za druge misije in za druge raziskave. Pomembno pa je tudi, da iz gospodarskega vidika kot malo podjetje ponudijo celovito platformo s slovensko verigo dobaviteljev in ponudbe celovite rešitve na mednarodnem trgu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.