01:05, pon, 29. Apr

VIDEO: V Sveti Trojici odkrili spomenik Ivanu Cankarju





Včeraj popoldan so v Sveti Trojici slavnostno odgrnili kip Ivana Cankarja. Spomenik slovenskemu pisatelju, ki je v letu 1910 nekaj več kot šest mesecev ustvarjal v Sveti Trojici, je izdelal Franci Černelč. Marmorni kip  bo tako obogatil Trojiški trg.

Ivan Cankar in Lepa Vida tako zreta vsak v svojo smer. Medtem ko Cankar zre proti oknu hiše v kateri je v letu 1910 prebival in ustvarjal, Lepa Vida zre proti stavbi Občine Sveta Trojica. Zakaj pa je ravno Lepa Vida upodobljena s Cankarjem? Gre namreč za delo, ki je nastalo ravno v Sveti Trojici in ga strokovnjaki umeščajo v sam vrh slovenske književnosti, zagotovo pa je Lepa Vida vrhunec Cankarjevega ustvarjanja.

Na slavnostnem odkritju kipa je spregovoril tudi pisatelj Tone Partljič, ki se sicer tudi ukvarja s raziskovanjem življenja Ivana Cankarja.

Delo je nastalo v okviru projekta Forma Viva, zasluge za nastanek pa gredo Kulturnemu društvu Ernest Golob – Peter. Predsednik društva Drago Lipič ob razkritju kipa ni skrival ponosa.

Sveta Trojica je sicer bila prebivališče premnogih pomembnih Slovencev in Slovenk, ki so pisali zgodovino v kulturi. Spomenik Ivana Cankarja pa bo tako zagotovo doprinesel k večji prepoznavnosti kraja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.