16:53, sre, 8. Maj

VIDEO: Živahno leto na Ptuju, praznujejo 1950 letnico





V prazničnem letu, ko Ptuj praznuje 1950 letnico prve omembe v pisnih virih, se bo v mestu zvrstilo veliko dogodkov, tako tradicionalnih kot novih. Pod sloganom “Vivat Poetovio!” (“Živel Ptuj!”) organizatorji nagovarjajo k praznovanju celotno mesto.

Javnosti želijo približati za Ptuj izjemno pomemben dogodek iz leta 69 n.št., ko je na vojaškem posvetu general Mark Antonij Prim v znamenitem govoru prepričal ostale poveljnike, da so na mesto cesarja potrdili cesarja Vespazijana. V videu Andrej Klasinc, predsednik programskega sveta praznovanja 1950 letnice pojasnjuje, kaj se je pred 1950 leti dogajalo na Ptuju.

Osrednja slovesnost bo potekala 2. avgusta ob prazniku Mestne občine Ptuj. Programski svet je v sklop dogodkov uvrstil tudi številne že tradicionalne mestne prireditve. Jasmina Krajnc, koordinatorica praznovanja o ključnih dogodkih tega leta.

K sodelovanju so povabili tudi znane Ptujčanke in Ptujčane, da bi to postal res ptujski praznik. Sledijo tradicionalne Rimske igre, velik dogodek, na katerem bo letos prisotnih več kot 800 nastopajočih. Vključujejo se tudi vrtci in šole, zato bo program zagotovo bogat. “Želimo izpostaviti arheologijo, želimo poudariti naš arheološki biser, ki ga hranimo, ki je trenutno skrit. Izpostavljamo tudi osrednjo arheološko razstavo “Poetoviona!”, ki jo pripravlja Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož ob sodelovanju z drugimi institucijami. Arheologijo bomo izpostavili tudi po manjših kotičkih po mestu. V Galeriji Magistrat bo vitrina meseca, v Salon umetnosti se bo preselila razstava o nakitu, na tak način pa trenutno poskušamo izpostaviti in rešiti arheologijo, dokler se v prihodnjih letih arheološko razstavišče tudi ne vzpostavi,” je še dodala Krajnčeva.

Živahno leto, polno obujanja spominov

Županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek je ob tej priložnosti izpostavila, da gre za priložnost obuditi to, kar so morda že pozabili.

Ptujska občina je v letošnjem proračunu stalnim sredstvom za umetniško dogajanje v mestu dodatnih 112.000 evrov namenila prav za izvedbo nekaterih dogodkov ob obletnici. Visoka obletnica je zagotovo lep dogodek za Ptuj, kar je poudarila tudi direktorica Zavoda za turizem Ptuj, Katja Gönc, ki obljublja, da se bodo potrudili, da bodo o obletnici slišali širom sveta, ne le na Ptuju.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.