02:11, ned, 19. Maj

Vlada potrdila predlog novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja





Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja ter predlaga, da ga v DZ obravnavajo po skrajšanem postopku. Cilj predloga novele je med drugim vzpostaviti zakonsko podlago za objavo oz. ponovno uporabo naborov podatkov velike vrednosti, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu za javno upravo, je v predlogu zakona predvideno, da seznam podatkovnih zbirk na nacionalni ravni, ki sodijo med nabore podatkov velike vrednosti, določi vlada z uredbo.

S predlogom zakona se sicer ureja preostali del prenosa evropske direktive o odprtih podatkih in ponovni uporabi informacij javnega sektorja v nacionalno zakonodajo. Ker veljavna zakonodaja že ureja ponovno uporabo podatkov javnih podjetij, ki opravljajo javne službe, je cilj predloga zakona po navedbah ministrstva poleg vzpostavitev zakonske podlage za objavo oz. ponovno uporabo podatkovnih zbirk velike vrednosti tudi naslovitev elementov, kot je ureditev enostavne ponovne uporabe podatkov na raziskovalnem področju, kadar gre za financiranje iz javnih sredstev in spodbujanje nudenja dinamičnih podatkov v realnem času.

Vlada predlaga, da se predlog zakona obravnava in sprejme po skrajšanem postopku

“Podatki pomenijo ključno sestavino za gospodarsko rast, konkurenčnost, inovacije, ustvarjanje delovnih mest in družbeni napredek,” poudarjajo na ministrstvu. Po njihovih navedbah aplikacije, ki temeljijo na podatkih, lahko koristijo državljanom in podjetjem na več načinov. Z njimi je tako mogoče izboljšati zdravstveno varstvo, zagotoviti varnejše prometne sisteme, zmanjšati stroške javnih storitev in izboljšati energetsko učinkovitost, njihova ponovna uporaba pa prispeva tudi k pomembnim družbenim ciljem, kot sta odgovornost in transparentnost, so zapisali.

Vlada predlaga, da se predlog zakona obravnava in sprejme po skrajšanem postopku, saj gre za manj zahtevne uskladitve zakona s pravom Evropske unije. V juniju 2019 je bila namreč sprejeta prenovljena direktiva. Določene spremembe direktive so bile že implementirane v veljavni nacionalni zakonodaji, predlog novele pa ureja še preostali del prenosa, so še navedli.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.