09:01, tor, 14. Maj

Vlada še ne izpolnjuje zavez do mariborskega problemskega območja





Problemsko območje z visoko brezposelnostjo, ki zajema Maribor s širšo okolico, bi od leta 2013 moralo prejeti okoli 6,4 milijona evrov letno. A na Mariborski razvojni agenciji (MRA) opozarjajo, da do letos s strani države še niso bili vzpostavljeni pogoji za izvajanje programa spodbujanja konkurenčnosti na tem problemskem območju.

foto: sta
foto: sta

Kot so pojasnili na MRA, v letih 2013 in 2014 država ni vzpostavila pogojev za izvajanje programa, šele letos so se z garancijsko shemo pogoji večinoma le vzpostavili, a šele junija, zato ponovno ni bilo mogoče počrpati vseh obljubljenih sredstev.

“Veseli nas, da so se letos pogoji končno vzpostavili, zato bo v naslednjih dveh letih tudi mogoče, da gospodarstvo prejme obljubljeno pomoč v celoti,” je poudaril direktor razvojne agencije Božidar Pučnik in dodal, da je za razvoj problemskega območja in izvajanja programov vzpodbud ključno, da zdaj, ko so končno vzpostavljeni pogoji, vlada v proračunu tudi zagotovi obljubljena sredstva.

Vprašanje pa je, ali bo vlada zadostila apetitom regije, saj po pisanju Večera proračun za prihodnji dve leti skupaj načrtuje le 15 milijonov evrov nepovratne pomoči, pa še to za vsa štiri problemska območja skupaj. V Mariboru in ostalih občinah so zaradi tega ogorčeni in na pomoč kličejo poslance iz regije, na vlado pa apele pošiljajo tudi predstavniki regijskega gospodarstva.

Mariborska razvojna agencija je sicer letos izvedla tri razpise, in sicer za nepovratna sredstva za manjša začetna vlaganja, za subvencioniranje obrestne mere ter razpis za izvajanje instrumenta Podjetno v svet podjetništva (PVSP).

Prvega so objavili junija, nanj je prispelo 28 vlog, razpisanih dobrih 600.000 evrov pa je bilo dodeljenih 13 prijaviteljem, ki so izpolnjevali vse razpisne pogoje. Med temi je investicijo, ki so jo prijavili na razpisu, pravočasno uresničilo 11 podjetij, ki bodo prejela skupaj skoraj 475.000 evrov nepovratnih sredstev. Ta so podjetja porabila pretežno za nabavo novih strojev, opreme in vlaganja v poslovne prostore, s čimer so razširila svoje dejavnosti, modernizirala proizvodne procese ter povečala svojo konkurenčnost na trgu.

Avgusta je bil objavljen še tretji javni razpis za subvencioniranje obrestne mere za komercialne kredite. Na razpis je pravočasno prispelo 83 vlog, med katerimi je 62 prijaviteljev izpolnjevalo razpisne pogoje in jim je bila odobrena subvencija obrestne mere. Podjetja so prejela nepovratna sredstva v skupni višini skoraj 570.000 evrov, s katerimi bodo nekoliko razbremenjena povečevanja stroškov financiranja.

Zadnji letošnji razpis je bil zaključen septembra in je bil namenjen vključitvi v program PVSP. Možnost razvoja lastne podjetniške ideje v delujoče podjetje je ob pomoči strokovnjakov dobilo 30 brezposelnih, kar je doslej uspelo že tretjini udeležencev, ostali pa potrebujejo še nekaj časa, da bo ideja razvita do te mere, da jim bo omogočala preživetje. Že decembra naj bi bil objavljen nov takšen razpis za prvo skupino udeležencev v letu 2016.

Ob tem je MRA letos v okviru tega programa izvajala tudi promocijo regije in privabljanje tujih investitorjev ter aktivnosti v okviru projekta Coworking Maribor. V okviru projekta Invest Podravje je bilo doslej oblikovanih sedem investicijskih predlogov, ki so jih aktivno promovirali na največjem nepremičninskem sejmu Expo Real, vzporedno s katerim je bila izvedena še predstavitev Podravja v Münchnu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.