02:44, sob, 4. Maj

Vlada sprejela izhodni covidni zakon





Vlada je sprejela predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, je povedal minister Danijel Bešič Loredan. Po njegovih besedah so z “izhodnim covidnim zakonom” postavili pravne podlage, da covid-19 “do spomladi postane endemično obolenje”. Vlada ga v DZ pošilja po nujnem postopku.

“Ne želimo, da se vzpostavljajo izredne razmere. Želimo se pogovarjati o covidu-19, kot se pogovarjamo o gripi,” je na novinarski konferenci po današnji seji vlade poudaril minister za zdravje Bešič Loredan.

Kot je pojasnil, predlog zakona združuje nekatere rešitve iz interventne protikoronske zakonodaje od PKP 1 do PKP 10, sprejete v obdobju prejšnje vlade. “Izločili smo vse, kar v tem trenutku ni več potrebno, in izluščili bistvo,” je povedal.

Jasno so opredelili covidne dodatke

Tako so na primer jasno opredelili covidne dodatke, namenjene samo tistim, ki so v neposrednem stiku z okuženimi, ter so po novem v nominalnem znesku in za vse enaki.

Z namenom krajšanja čakalnih dob v zdravstvu pa s predlogom zakona vpeljujejo tudi možnost nagrajevanja v javnih zdravstvenih zavodih, ki je po besedah ministra povsem primerljivo s tistimi pri zasebnikih. “S tem želimo zadržati kadre in narediti konec rak rani slovenskega zdravstva,” je še dodal minister.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.