04:14, pon, 6. Maj

Vodenje stečajnega postopka Vinaga prevzema Simon Prelogar





Mariborsko okrožno sodišče je, potem ko je bila dosedanja stečajna upraviteljica Brigita Kraljič nedavno izbrisana iz seznama upraviteljev, za novega stečajnega upravitelja Vinaga imenovalo Simona Prelogarja. Kraljičeva, ki je zadnje čase vodila 21 postopkov, se je opravljanju dela stečajne upraviteljice odrekla sama.

foto: STA
foto: STA

Kraljičeva je po pisanju časnika Večer prejšnji teden pojasnila, da ji postopki, ki jih je vodila, niso omogočali rentabilnega opravljanja nalog na želeni ravni strokovnosti. Pri tem je izpostavila predvsem Vinag, ki po njenem močno odstopa od klasičnega stečajnega postopka ter zahteva obsežen angažma.

Po njenem je stečajni postopek nekdaj uglednega mariborskega vinarskega podjetja, ki je bil nazadnje v lasti mariborskega poslovneža Lea Ivanjka, izjemno zahteven zaradi specifičnega premoženja in množice deležnikov, ki v postopku zasledujejo različne interese. Na odločitev naj bi vplivalo tudi nasprotovanje upniškega odbora, da bi za pomoč najela zunanjega sodelavca in s tem povečala stroške stečaja.

Sodišču tako ni preostalo drugega, kot da se seznani z odločbo ministrstva za pravosodje, iz katere izhaja, da je Kraljičevi prenehalo veljati dovoljenje za opravljanje funkcije upraviteljice, zaradi česar je že bila izbrisana iz seznama upraviteljev.

Kraljičeva je sicer pred odhodom do konca oktobra podaljšala najemno pogodbo z družbo Vinmar, ki tako lahko obdeluje vinograde in potrga pridelek. Družba, podprta z azijskim kapitalom, je medtem poravnala tudi večino dolgov za najemnino in nakup vin.

Sicer pa za zdaj še vedno ni jasno, kdaj bo stekel postopek prodaje poslovne celote. Ta je bila pred časom ocenjena na 4,2 milijona evrov, a za zdaj dražba še ni bila razpisana zaradi pritožbe Faktor banke kot ene od upnic.

Kot izhaja iz zadnjega poročila po sestanku upniškega odbora, je v postopku zbiranje izjav o obstoju interesa za nakup, ki so ga doslej pokazali štirje ponudniki. A ti bodo ogled lahko opravili šele, ko bo znana usoda pritožbe Factor banke.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.